image
Sursa foto: reuters.com

Unul dintre cele mai lungi summituri UE din toate timpurile s-a încheiat: Acord istoric privind pachetul post-Covid

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au ajuns marţi, în a cincea zi a summitului de la Bruxelles, la un acord asupra bugetului destinat perioadei 2021-2027 şi asupra Fondului UE de relansare economică post-pandemie.

„Bună dimineaţa tuturor! Avem un acord. Am reuşit! Europa este puternică, Europa este unită!”, a declarat Charles Michel, preşedintele Consiliului European, la încheierea summitului Uniunii Europene.

Liderii ţărilor europene şi ai instituţiilor UE au aprobat un buget multianual pentru perioada 2021-2027 în valoare de 1.074 de miliarde de euro.

În plus, a fost aprobat Fondul UE de relansare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, format din subvenţii nerambursabile de 390 de miliarde de euro şi din credite de 360 de miliarde de euro.

Ursula von der Leyen: Am negociat patru zile şi nopţi lungi, peste 90 de ore, dar a meritat

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a mulţumit lui Charles Michel şi cancelarului german Angela Merkel pentru eforturile lor în scopul ajungerii la un compromis, apreciind că acordul este dovada capacităţii Europei de a acţiona.

„Aşa epuizaţi cum suntem toţi acum, ştim că este un moment istoric pentru Europa”, a adăugat ea, care a ţinut să remarce că s-au făcut compromisuri în cheltuielile bugetare alocate sănătăţii, migraţiei şi acţiunii externe.

„Am negociat patru zile şi nopţi lungi, peste 90 de ore, dar a meritat”, a afirmat, la rândul său, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Macron: O zi istorică pentru Europa

„Este o zi istorică pentru Europa”, a transmis, prin Twitter, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Figaro.

Preşedintele Franţei a exprimat regret că au fost menţinute reduceri ale contribuţiilor bugetare pentru unele ţări. „Putem regreta că au fost menţinute aceste reduceri, dar ar fi fost o altă luptă, ar fi fost necesară o schimbare a filosofiei. Germania a acceptat să nu majoreze reducerea bugetară cum au făcut alţii, astfel că, net, este chiar o scădere. Realitatea discuţiilor din ultimele zile este că Germania, Franţa, Italia şi alţii au acceptat să transfere lucruri altor ţări pentru a le convinge. Este un mecanism perfect? Nu, dar am reuşit să schimbăm un lucru fundamental, să facem împrumuturi în comun şi să avem un mecanism real de transfer”, a subliniat Emmanuel Macron, potrivit site-ului Politico.eu.

Premierul Belgiei: Un acord foarte bun

„Avem un acord. Şi este un acord foarte bun! Cu un buget pentru perioada 2021-2027 de 1.074 de miliarde de euro şi un plan de relansare de 750 de miliarde, Uniunea Europeană nu a mai decis niciodată să investească într-un mod atât de ambiţios în viitor”, a declarat, la rândul său, premierul Belgiei, Sophie Wilmes.

Premierul italian Giuseppe Conte, a cărui ţară este una dintre cele mai afectate de pandemia de COVID-19, s-a declarat mulţumit de planul de relansare „ambiţios” convenit de statele membre UE, ceea ce în opinia sa îi va permite Italiei să combată criza cu „forţă şi eficienţă”.

El a menţionat că 209 miliarde euro, reprezentând 28% din cele 750 de miliarde euro convenite la summitul UE, vor fi destinate Italiei, dintre care 81 miliarde euro ca subvenţii şi 128 miliarde euro sub formă de credite.

Şeful guvernului spaniol Pedro Sanchez a salutat la rândul său acordul asupra planului de relansare economică a UE, „un mare acord pentru Europa”, mergând până la a-l califica un „adevărat plan Marshall”.

Mark Rutte: Suntem toţi profesionişti, putem lua câţiva pumni

De partea sa, premierul olandez Mark Rutte a spus că relaţiile sale cu alţi lideri din UE rămân solide în pofida negocierilor dificile de la Bruxelles întinse pe mai multe zile.

„Suntem toţi profesionişti, putem lua câţiva pumni. Sunt fericit cu acest acord, nu văd motive de dezamăgire”, a afirmat şeful executivului olandez.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că la summitul extraordinar al UE de la Bruxelles ţara sa şi Polonia au reuşit să-şi asigure fonduri substanţiale şi să-şi protejeze mândria naţională. Într-o conferinţă de presă comună cu omologul său polonez Mateusz Morawiecki, organizată la ambasada Poloniei la Bruxelles, Orban a spus că încercările de a lega acordarea fondurilor UE de statul de drept au fost „dejucate cu succes”, transmite Digi24.

Ungaria şi Polonia au arătat „că este inacceptabil ca naţiuni care au moştenit statul de drept să critice şi să dea lecţii ţărilor luptătoare pentru libertate care au parcurs perioade foarte dificile şi au făcut atât de mult împotriva regimurilor comuniste”, a subliniat şeful executivului ungar.

Website-ul de ştiri ungar Origo a informat luni seară că Ungaria a obţinut cu 3 miliarde euro mai mult decât era planificat iniţial şi că Angela Merkel a promis să închidă procedura articolului 7 împotriva Ungariei în timpul preşedinţiei germane a Consiliului UE, care se încheie la 31 decembrie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: