Proiect science fiction de la Elon Musk: un cip prin care să transmită muzica direct în creier

Crezi că boxele sau căștile sunt demodate? Ei bine, după Google Glass, avem un nou proiect SF. De data asta al lui Elon Musk.

Foto: playtech.ro

Startup-ul Neuralink al lui Elon Musk lucrează la un cip care va permite oamenilor să transmită muzică direct în creier. Musk a vorbit pentru prima oară despre cum compania sa va implementa cipuri în creierele oamenilor, pentru a realiza conexiuni directe cu computere, la singura prezentare a startup-ului, anul trecut, transmite Playtech.

Legat de Google Glass, tehnologia de atunci permitea vibrația oaselor craniului pentru a transmite sunet direct în urechea internă. Acum n-ar mai fi vibrație, ci o percepție directă a muzicii.

Cum va funcționa cipul

Deși nu se cunosc multe lucruri despre Neuralink, când informaticianul Austin Howard l-a întrebat pe Musk, pe Twitter, dacă putem asculta într-o zi muzică direct printr-o astfel de interfață – transmiterea ei direct în creier, cu alte cuvinte, fără căști necesare – Musk a răspuns „da”.

Cel mai fascinant lucru pe care-l știm până acum despre acest proiect al lui Musk a apărut în timpul unei prezentări din 2019, în care compania a arătat un dispozitiv care se conectează la creier prin găuri în craniul tăiat de lasere. Deci, ne putem aștepta la inovații cel puțin SF.

Elon Musk a spus că oamenii vor putea „să asculte muzică direct din cipurile noastre”, vorbind ulterior şi despre alte beneficii ale Neuralink. „Ar putea ajuta la controlarea nivelului de hormoni şi folosirea acestora în avantajul nostru (îmbunătăţirea abilităţilor şi a modului de gândire, eliminarea anxietăţii etc.)” a scris Musk.

Mai mult, iterațiile timpurii ale unui astfel de dispozitiv au ca scop principal repararea conexiunilor neuronale rupte la cei care suferă de tulburări ale creierului, inclusiv Parkinson, a spus Musk în timpul unei apariții recente.

Musk și-a pus deja în vedere obiective mai mari. Când a fost întrebat de un alt utilizator de Twitter dacă dispozitivele Neuralink ar putea ajuta, de asemenea, la „stimularea eliberarii de oxitocină, serotonină și alte substanțe chimice”, Musk a răspuns cu un alt „da”.

În timp ce unele căști de înaltă tehnologie au promis să emită muzică „direct în creierul tău”, acest cip chiar va reuși acest lucru. El va trimite vibrații în craniu, nu stimulând neuronii din creier. Arată că un cablu USB-C și va putea oferi o „transmisie de date” în creier, conform Indepedent.

Startup-ul Neuralink are programată o nouă prezentare pe 28 august.


Pub