Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția SPPS la incidentul dintre…

Reacția SPPS la incidentul dintre agenții de pază și jurnaliști de pe holurile Legislativului: „Regretăm acțiunile și comportamentul unor reprezentanți ai presei care nu și-au onorat obligațiunile”

Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS) a venit cu o reacție la incidentele ce s-au produs luni, 20 iulie, în timpul desfășurării ședinței Parlamentului Republicii Moldova, unde mai mulți jurnaliști și deputați au acuzat agenții SPPS că au fost bruscați în momentul când aceștia au dorit să intre în sala de plen.

Într-un comunicat de presă, SPPS susține că prin încercarea reprezentanților mass-media de a intra în sala de ședințe a Parlamentului pentru a putea asista la dezbaterile moțiunii de cenzură a „condus la încălcarea ordinii și securității în Parlamentul Republicii Moldova”.

Nota emisă de SPPS:

„Ținem să menționăm că accesul, ordinea și securitatea în Parlamentul Republicii Moldova se asigură conform prevederilor Legii nr.134/2008 și a Regulamentului privind accesul în sediul Parlamentului (aprobat prin Hotărârea Biroului Permanent nr.5 din 12.02.2014).

Mai mult ca atât, articolul 17, alin.(2 ) lit. d) al aceluiași Regulament prevede una din obligațiunile jurnaliștilor acreditați, și anume „abținerea de la orice manifestare ce ar putea genera sau favoriza stări de conflict”, iar art.22 din Regulamentul privind acreditarea reprezentanților mijloacelor de informare în masă la Parlamentul Republicii Moldova „obligă reprezentanții instituțiilor mass-media acreditați să respecte regulile de securitate în clădirea Parlamentului stabilite de către SPPS, precum și să aibă un comportament demn și o ținută morală pe parcursul aflării în sediul Parlamentului”.

Regretăm acțiunile și comportamentul unor reprezentanți ai presei care nu și-au onorat obligațiunile menționate supra, fapt ce a condus la încălcarea ordinii și securității în Parlamentul Republicii Moldova. Notăm că în astfel de cazuri, cadrul normativ acordă dreptul ofițerilor de protecție să întreprindă unele acțiuni coercitive pentru a restabili ordinea și liniștea în sediul obiectivului aflat în pază.

Pe această cale, ne exprimăm convingerea că ofițerii SPPS vor fi lăsați nestingherit să se consacre, în continuare, efortului de exercitare a atribuțiilor de asigurare a pazei obiectivului, precum și de protecție a persoanelor protejate.

Facem apel repetat către toate instituțiile media să respecte cerințele înaintate de către ofițerii de protecție în timpul desfășurării măsurilor de securitate și să renunțe la acțiunile provocatoare la adresa ofițerilor SPPS.

La rândul nostru, rămânem deschiși pentru orice comunicare cu reprezentanții presei întru informarea adecvată și oportună prin prisma competențelor instituționale”.

Mai mulți deputați din opoziție s-au oferit să conducă jurnaliștii în sala de ședințe a Parlamentului pentru a putea asista la dezbaterile moțiunii de cenzură ce a avut loc ieri, 20 iulie. Aceștia însă, au fost opriți la intrarea în sală de mai mulți ofițeri SPPS. Totodată, vicepreședintele legislativului, Mihai Popșoi, a declarat că ușile au fost închise și nimeni nu a avut acces. 

De cealaltă parte, președinta Parlamentului a declarat în timpul ședinței că accesul mass-media nu a fost permis din cauza stării pandemice. Totuși, după minute în șir de scandal, jurnaliștii au intrat în sala de plen unde au fost întâmpinați cu aplauze.