21 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 327 cazuri noi de infectare și 13 decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

327 cazuri noi de infectare și 13 decese

327 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 7 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, un caz este de import  – Italia. Cazurile au fost confirmate în urma procesării a 1733 de teste. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 21442 cazuri.

Din numărul total de cazuri înregistrate astăzi , 19 sunt în rândul lucrătorilor medicali: medici-4, asistenți medicali-15. În total, până la ziua de astăzi, 14 599 persoane s-au tratat de COVID-19. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrare a 13 decese provocate de COVID-19. Astfel, numărul deceselor a ajuns la 707.

Cei 6 deputați ai Partidului ȘOR, testați negativ

Deputații fracțiunii parlamentare ȘOR care au fost testați luni pentru noul Coronavirus au primit rezultatele. Niciunul din cei șase deputați: Reghina Apostolova, Marina Tauber, Violeta Ivanov, Denis Ulanov, Vadim Fotescu și Petru Jardan nu a fost confirmat pozitiv cu COVID-19, a anunțat formațiunea. Potrivit sursei citate, au fost testați pentru COVID-19 și angajații Cabinetului fracțiunii parlamentare ȘOR. Toate rezultatele testelor sunt negative. Rezultatele testelor au fost transmise în Secretariatul Parlamentului.

În R. Moldova se vor face primele studii clinice pe pacienţi cu COVID-19

Astăzi, în cadrul ședinței Comisiei Medicamentului au fost aprobate în regim prioritar primele studii clinice pe COVID-19, care prevăd administrarea produsului de investigație clinică la pacienții în stare de gravitate moderat-severă. Studiile se vor face în cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”. Primul studiu clinic este demarat de către reprezentanța europeană a unei companii farmaceutice cu renume mondial din SUA, specializată în dezvoltarea moleculelor noi, care propun cercetarea clinică a unui medicament inovativ pentru tratamentul leziunii pulmonare acute asociate cu COVID-19. Cel de-al doilea studiu este inițiat de o companie americană de biotehnologie, având ca produs de investigație un medicament de generație nouă, care a demonstrat o activitate antivirală promițătoare împotriva mai multor coronavirusuri umane. Studii analogice sunt desfășurate în mai multe țări ale lumii, precum SUA, Belgia, Finlanda, Suedia, Marea Britanie și România. Ambele studii clinice sunt efectuate la inițiativa companiei de cercetare clinică ARENSIA Exploratory Medicine Moldova.

Trei focare în Transnistria

Presa de la Tiraspol a anunțat că în stânga Nistrului au fost înregistrate trei focare de infecție cu COVID-19. Este vorba despre fabrica Rikon, unde s-au molipsit 14 angajați și patru membri ai familiei unuia dintre lucrătorii întreprinderii, și de sucursala fabricii Odema din Râbnița, unde au fost înregistrate 5 cazuri. Cel de-al treilea focar a fost înregistrat în rândul lucrătorilor sezonieri ai vinării Doiban. Este vorba despre 18 locuitori ai mai multor sate din raionul Râbnița. În ultimele patru zile, în regiune s-au înregistrat 96 de cazuri de infectare, dintre care mai mult de jumătate -în raionul Râbnița. Până acum, în regiunea transnistreană au fost înregistrate 1 448 cazuri de COVID-19, dintre care 1 162 au fost tratate. 50 de oameni au decedat.

Micșorarea amenzii pentru nerespectarea măsurilor anti-COVID, aprobată în prima lectură

Parlamentul a aprobat ieri proiectul de lege privind modificarea Codului contravențional, în prima lectură. Potrivit acestuia, se va micșora cuantumul amenzilor aplicate pentru comiterea contravențiilor stipulate în Codul contravențional pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie a prevenirii și/sau combaterii bolilor epidemice dacă acestea au pus în pericol sănătatea publică. Astfel, proiectul de lege propune micșorarea cuantumului amenzii de la 450-500  unități convenționale, cât constituie în prezent, la 50-150 pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice  de la 1000-1500 – la 300-700. Totodată se propune ca pentru prezentarea intenționată a unor date false ori incomplete sau refuzul de a prezenta datele necesare pentru completarea fișei epidemiologice să fie modificat cuantumul de la 50 la 150 unități convenționale.  În prezent  acesta variază între 450 și 500  de unități convenționale.

Regim special în penitenciare până pe 15 august

În penitenciarele din țară va fi instituit un regim special până pe 15 august. Potrivit unui ordin al Ministerului Justiției, deținuții nu vor putea fi transferați la cererea personală sau a rudelor în alte instituții penitenciare. Aceasta cu excepția situațiilor când deținuții trebuie duși la spitalul închisorii sau urmează să fie transferați din motive de securitate. Deținuții vor putea primi colete și banderole cu produse alimentare de acasă, după dezinfectarea acestora. De asemenea, personalul închisorii, care va recepționa coletele vor trebuie să echipați corespunzător. Directorii instituțiilor penitenciare au fost obligați să evalueze riscurile infectării cu COVI-19 și să instituie paza și supravegherea întărită a persoanelor private de libertate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.