Linkuri accesibilitate

Cozy Bear revine: hackerii ruși din nou în vizorul agențiilor de informații occidentale


Agențiile de informații ale Marii Britanii, Statelor Unite și Canadei au acuzat hackeri ruși de atacuri cibernetice asupra unor universități, companii farmaceutice și altor centre de cercetare. Grupul de hackeri numit APT-29, sau The Dukes, sau Cozy Bear ar încerca să fure date ale cercetărilor cu privire la un vaccin anticoronavirus.

Grupul de hackeri ruși Cozy Bear a devenit cunoscut serviciilor de informații occidentale cu șase ani în urmă, relatează corespondentul nostru, Mike Eckel, citând publicația olandeză Volkskrant. Agenți olandezi ar fi infiltrat grupul, monitorizându-l cu ajutorul unei camere de securitate de la sediul hackerilor, situat într-o clădire de oficii, în apropiere de Kremlin.

Aceste date transmise și Statelor Unite ar fi constituit una din dovezile pe baza cărora comunitatea agențiilor de informații americane a ajuns la concluzia că Rusia s-a implicat în procesul electoral din 2016.

Experți în securitate cibernetică ai NATO cred că grupul Cozy Bear ar fi afiliat Serviciului de Informații Externe al Rusiei. Ar fi fost creat cel târziu în 2008. Folosește tehnici sofisticate de penetrare a rețelelor de computere pentru colectare de informații destinate autorităților de la Kremlin.

Dar, Cozy Bear nu s-ar fi specializat în scurgeri de informații furate, spre deosebire de hackerii afiliați altui serviciu secret rus, cel de spionaj militar GRU. Hackerii GRU ar fi cei care au publicat în 2016, pe Wikileaks, informații furate de pe serverele Partidului Democrat din Statele Unite, pentru a prejudicia campania prezidențială a democratei Hillary Clinton.

Acum, Cozy Bear ar fi implicat în încercări de a fura informații de la instituții occidentale care elaborează un vaccin contra virusului COVID-19.

Atacurile cibernetice, în care se folosesc tehnici ca spear phishing și programe malware s-ar afla în curs de desfășurare, se spune într-un comunicat difuzat pe 16 iulie de Centrul național britanic pentru securitatea cibernetică, în comun cu agențiile omoloage din Statele Unite și Canada.

„Este total inacceptabil ca serviciile de informații ruse să-i atace pe cei care luptă cu pandemia de coronavirus”, a declarat ministrul de externe britanic, Dominic Raab.

Dmitri Peskov
Dmitri Peskov

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus însă că inacceptabile sunt acuzațiile împotriva Rusiei. „Putem spune un singur lucru: Rusia nu are nimic de a face cu aceste tentative”, a declarat Peskov.

În declarația britanică nu se precizează ce organizații sau companii au fost atacate. Șeful Centrul național britanic pentru securitatea cibernetică, Paul Chichester, a spus că atacurile au fost detectate în luna februarie, dar nu există semne că ar fi reușit, că ar fi fost furate date, a mai spus Chichester.

Rusia, care se confruntă cu un număr mare de cazuri de infectare cu COVID-19, este angajată, ca multe alte țări, în competiția elaborării unui vaccin anti-coronavirus.

În congresul de la Washington, unii politicieni au semnalat că spionarea de către ruși a centrelor de cercetare americane poate impulsiona noi sancțiuni contra Rusiei.

„Ar trebui să fie limpede deja că eforturile de hacking ale Rusiei nu au încetat după alegerile din 2016”, a spus, într-un comunicat, Mark Warner, cel mai proeminent membru democrat al comitetului pentru informații al senatului.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG