fbpx

Aproape toți urșii polari ar putea muri în următorii 80 de ani. Explicațiile triste ale oamenilor de știință

Aproape toți urșii polari ar putea muri în următorii 80 de ani, iar cauza este încălzirea globală. Prognoza tristă este prezentată de către oamenii de știință în cadrul unui nou studiu.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Analizele făcute de cărcetători au fost publicate luni, 20 iulie, în revista Nature Climate Change. Acestea explică consecințele celei mai mari ameninţări cu care se confruntă în prezent urşii polari: dispariţia progresivă a habitatului lor, banchiza, locul în care vânează focile – esenţiale pentru hrană.

Urșii polari pot să postească timp de mai multe luni, în special vara, când banchiza se topeşte în fiecare an. Cu toate acestea, din cauza încălzirii globale care se agravează și este de două ori mai rapidă în Arctica, absenţa gheţii durează din ce în ce mai mult. Drept urmare, aceste animale nu au posibilitatea să găsească în mediul lor alte surse de hrană la fel de bogate în substanţe nutritive precum focile.

Potrivit lui Steven Amstrup, unul dintre autorii studiului, topirea banchizei este o provocare în special pentru femele, care se împerechează toamna şi nasc în timpul iernii: „Atunci trebuie să prindă destule foci pentru a stoca suficientă grăsime şi a produce îndeajuns de mult lapte pentru a-şi hrăni puii pe tot parcursul verii”.

„Estimând greutatea maximă şi minimă a urşilor şi modelând consumul lor de energie, am calculat numărul maxim de zile de post pe care le poate suporta un urs polar înainte ca rata de supravieţuire a adulţilor şi a puilor să înceapă să scadă”, a declarat Peter Molnar de la Universitatea din Toronto.

În context, autorii studiului oferă un exemplu: un mascul din subpopulaţia din Golful Hudson, care cântăreşte cu 20% sub greutatea normală la începutul postului, va supravieţui doar 125 de zile, comparativ cu 200 în prezent.

Cei circa 25.000 de urşi polari sunt împărţiţi în 19 subpopulaţii distincte în Canada, Alaska, Siberia, Svalbard şi Groenlanda. Potrivit studiului, aceste grupuri nu vor fi afectate în aceeaşi măsură. Totuși, dacă emisiile de gaze cu efect de seră continuă în acelaşi ritm ca în prezent, „reducerea ratei de reproducere şi de supravieţuire va pune în pericol persistenţa a aproape tuturor subpopulaţiilor până în 2100”, transmite Agerpres.

„Nu putem construi un gard care să protejeze urşii polari de temperatura în creştere (…) Poate ar trebui să avem în vedere sacrificarea ultimilor urşi polari, în loc să-i lăsăm să moară de foame”, a mai spus Steven Amstrup.

Menționăm că planeta s-a încălzit cu peste 1 grad Celsius după era preindustrială. În prezent, urșii polari sunt prezentați ca specie vulnerabilă în „Listă Roşie” a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN).

Articole asemănătoare

Back to top button