Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.07.2020

Cu votul majorității deputaților, moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului a fost respinsă

Cu votul majorității deputaților, moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului a fost respinsă

Cu votul majorității deputaților prezenți la ședința plenară de astăzi, moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului Republicii Moldova, înaintată pe 16 iulie 2020 de către Fracțiunile ACUM PLATFORMA DA și PAS, Blocul ACUM, a fost respinsă.

Prezent la ședință, Prim-ministrul Ion Chicu a mulțumit semnatarilor moțiunii pentru oportunitatea care i-a fost oferită de a vorbi în plenul Parlamentului despre starea lucrurilor în timpul exercitării mandatului actualului Guvern, investit la 14 noiembrie 2019, remarcând că discursul său este bazat, inclusiv, pe respectul față de alegătorii deputaților care au înaintat proiectul moțiunii și pe dreptul cetățenilor de a fi informați.

Prim-ministrul s-a referit, în raport, la starea lucrurilor din diferite domenii social-economice și la eforturile întreprinse de echipa  guvernamentală pentru gestionarea bună a situației, concluzionând că Guvernul și în continuare este determinat să facă față provocărilor si contează în acest proces pe suportul Parlamentului.

”Indiferent de votul Dumneavoastră, atât timp cât suntem în Cabinetul de Miniștri, vom face tot ce este posibil ca să nu admitem deteriorarea situației”, a declarat premierul.

Amintim că autorii moțiunii au invocat în textul acesteia încălcarea de către Guvern ”a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, principiilor statului de drept, valorilor consfințite în Constituția Republicii Moldova și instrumentelor internaționale”. În opinia lor, ”în condițiile stării de urgență, Executivul și-a depășit vădit competențele constituționale subminând Parlamentul, urmărind de fapt ca prin starea de urgență declarată să fie înlăturat  controlul parlamentar asupra activității Guvernului”. Totodată, textul moțiunii se referă la ”gestionarea proastă a crizei social-economice, atitudinea Guvernului față de mass-media, abordările vis-a-vis de politica externă și tentativele de ingerință în sistemul judecătoresc din partea puterii”.

Conform procedurii legislative, pentru susținerea moțiunii simple au fost necesare majoritatea voturilor deputaților, însă după mai multe ore de întrebări și dezbateri, majoritatea parlamentarilor din cei prezenți în sala de ședințe plenare s-a pronunțat împotriva acesteia, anuță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus