Reacția PSRM la protestul combatanților: Condamnăm mesajele ce instigă la ură etnică. Anume astfel de acțiuni au stat la baza conflictului de pe Nistru

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova condamnă „cu fermitate numeroasele incidente de instigare la ura etnică, apelurile către acțiuni violente și lichidarea statalității Republicii Moldova, care au răsunat la mitingurile veteranilor de război de pe Nistru pe 16 și 19 iulie 2020”, se arată într-un comunicat al formațiunii de guvernare. Totodată, socialiștii atenționează că „astfel de declarații încalcă o serie de articole din Constituție și din Codul Penal”.

Foto: UNIMEDIA

Mai mult decât atât, PSRM condamnă lipsa de reacție a unor deputați, prezenți la manifestațiile de protest, față de mesajele instigatorii.

„Este perplex faptul că deputații din Parlamentul Republicii Moldova, care au participat la aceste evenimente și le-au susținut activ, nu au spus niciun cuvânt întru condamnarea unor astfel de declarații extremiste. În țările civilizate, inclusiv în statele Uniunii Europene, conivență cu astfel de apeluri și declarații ar însemna sfârșitul carierei oricărui politician”, se mai arată în comunicatul citat.

Socialiștii se referă la declarațiile unor participanți la protestul veternilor din 16, dar și din 19 iulie, privind crearea unor „liste negre” cu nume de deputați și angajați ai organelor de drept care nu sunt mai doriți.

„Partidul Socialiștilor susține independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova. În același timp, reamintim că tocmai astfel de declarații extremiste, care au răsunat activ la mitingurile Frontului Popular de la sfârșitul anilor 80 - începutul anilor 90, și mai târziu din gura reprezentanților autorităților Republicii Moldova, au creat baza conflictului transnistrean. Fiecare apel la unificare cu România, la violență fizică, fiecare insultă a vorbitorilor autohtoni întârzie procesul de reglementare transnistreană pentru o perioadă nedeterminată și creează baza pentru noi conflicte în țara noastră”, se mai menționează în comunicatul socialiștilor.

„Fiecare veteran al forțelor armate, fiecare participant la ostilități are nevoie de ajutor și sprijin din partea statului. Dar, în același timp, nimănui nu i se permite să încalce legea, să incite lupte interetnice și ură între oameni, apeluri la violență, să amenințe cu violență fizică. Partidul Socialiștilor solicită deputaților tuturor frațiunilor din Parlamentul Republicii Moldova să condamne astfel de manifestări, iar Procuratura și Organele de aplicare a legii - să reacționeze la orice fapt ilegal care provoacă destabilizare, haos și conflicte civile în țară”, mai spune PSRM.

Pe 16 și 19 iulie, mai mulți veterani ai războiului de pe Nistru au protestat în fața Parlamentului și Președinției, solicitând facilități din partea statului, inclusiv poliță medicală gratuită, proiect aprobat în aceeași zi de Legislativ. În timpul manifestațiilor, unii participanți au încercat să instaleze un cort în fața instituției prezidențiale, iar poliția a intervenit în forță pentru a nu permite acest lucru. Organizații pentru drepturile omului au condamnat reacția în exces a organelor de drept, dar și caracterul agresiv al unor manifestanți. Deputați din coaliția de guvernare au afirmat că protestele ar fi organizate de forțe susținute de fugarul Vladimir Plahotniuc, care și-ar dori destabilizarea situației politice din țară.


Pub