Moldova va împrumuta 70 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Cum vor fi cheltuiți banii

Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, proiectul cu privire la semnarea acordului cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, prin care solicită un împrumut de 70 de milioane de euro, cheltuieli pentru acoperirea pierderilor legate de Covid-19. Suma va fi structurată în 2 componente: cea pentru sănătate și cea pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Foto: poza simbol

Banii vor fi utilizați pentru realizarea proiectului „Răspuns de urgență la Covid-19” și în calitate de suport pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii.

Guvernul RM a înaintat în adresa Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei un demers, prin care a solicitat un împrumut în valoare estimativă de până la 70 de milioane de dolari. Proiectul și suma împrumutului au fost aprobate de Consiliul de administrare al băncii la data de 12 mai 2020.

Potrivit ministrului Finanțelor, Serghei Pușcuța, proiectul va fi strucutrat în 2 componente, după cum urmează:

1. Componenta Sănătate - 40 de milioane de euro, care urmează să finanțeze următoarele tipuri de cheltuieli: achiziții în cadrul procedurilor de urgență a echipamentelor medicale și materiale consumabile, reabilitarea și transformarea spațiilor unităților medicale, mobilizarea și expertiza suplimentară pentru asigurarea măsurilor de răspuns de urgență la Covid-19.

2. Componenta suport pentru întreprinderile mici și mijlocii - 30 de milioane de euro - va oferi finanțare pentru capitalul circulant și nevoile de investiții ale întreprinderilor mici și mijlocii, afectate de criză, ajutându-le să păstreze locurile de muncă viabile.

Ca entitate care va implementa proiectul se propune Oficiul de gestionare a programelor de asistență externă.

Împrumutul ar urma să acopere cheltuielile aferente combaterii infecției Covid-19 în perioada bugetară 2020-2022. Astfel, data limită de debursare este stabilită pentru 30 iunie 2022.

Maturitatea maximă aferentă creditului pentru componenta sănătate este de 15 ani, inclusiv 4 ani de grație, iar pentru componenta suport pentru întreprinderile mici și mijlocii - 6 ani, inclusiv 1 an de grație.

Acordul cadru de împrumut prevede posibilitatea aplicării ratei fixe și ratei flotante a dobânzii, ce va fi decisă la fiecare tranșă de debursare solicitată.


Pub