Chicu, despre convocarea de urgență a miniștrilor în ședință: Un Guvern demis nu poate aproba decizii importante

Guvernul s-a convocat de urgență în ședință, astăzi dimineață, pentru a aproba mai multe proiecte de lege, înainte să fie dezbătută moțiunea de cenzură în Parlament, tot astăzi. În context, premierul Ion Chicu le-a solicitat tuturor miniștrilor să se prezinte pregătiți în fața parlamentarilor și a adăugat că „nu este cert ce se va întâmpla mai departe, după această ședință și dezbatere”, admițând că Guvernul ar putea fi demis.

Foto: UNIMEDIA

„Astăzi se va convoca ședința Biroului permanent, cu propunerea de a dezbate moțiunea de cenzură în Parlament, la ora 14.00. În aceste condiții, trebuie să ne pregătim pentru procedurile respective în Parlament, să prezentăm informația din partea Guvernului, pe aspectele incluse în moțiunea de cenzură și vă rog, în aceste condiții, la ora 14.00 să fim cu toții în Parlament, pentru a prezenta deputaților și poporului informația respectivă”, s-a adresat Ion Chicu miniștrilor.

„Deoarece nu este clar și cert ce se va întâmpla mai departe, după această ședință și dezbatere, și considerând faptul că în eventualitatea demiterii Guvernului, un Guvern în exercițiu nu poate aproba unele decizii absolut importante, din acest motiv am venit cu propunerea să aprobăm proiectele urgente, de maximă importanță și să le remitem fie Parlamentului, fie spre publicare în Monitorul Oficial”, a mai subliniat prim-ministrul.

În această dimineață, Cabinetul de miniștri s-a convocat de urgență în ședință, pentru a aproba peste 20 de proiecte de lege, înainte de a fi dezbătută moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, stabilită tot pentru astăzi.

Biroul permanent al Parlamentului a decis că moțiunea de cenzură va fi dezbătută de către deputați astăzi, începând cu ora 14.00.

Astăzi dimineață, doi deputați din cadrul formațiunii Partidului Șor au fost testați pozitiv la infecția cu noul tip de coronavirus, iar alți colegi de ai lor au simptome specifice infecției. Totuși, fracțiunea a anunțat că intenționează să participe la ședința plenară, chiar dacă administrația Legislativului a condiționat accesul deputaților din partidul Șor cu prezentarea testului negativ la Covid-19.

Pe 14 iulie, Platforma DA a semnat o nouă moțiune de cenzură împotriva actualului Guvern și a cerut colegilor de la PAS să le urmeze exemplul. A doua zi, Maia Sandu și Pavel Filip s-au întâlnit, pentru a discuta despre situația politică din țară și moțiunea înaintată de Platforma DA. Filip a declarat că „schimbarea nu poate fi făcută cu ajutorul unor deputați corupți și traseiști, care au fost scoși ilegal cu bani grei din PD, de către grupările Candu și Șor. Cu atât mai mult, atât PAS, cât și PPPDA, s-au angajat în Parlament să nu voteze niciun guvern cu deputații corupți și au condamnat traseismul politic”. Totodată, liderul democraților a precizat că nu crede în altruismul celor din Pro-Moldova, care au declarat că vor susține moțiunea Platformei DA

La scurt timp, PAS a anunțat că va susține moțiunea împotriva Guvernului Chicu. Maia Sandu a menționat că nu a reușit să-l convingă pe Filip să voteze moțiunea, însă „e clar pentru toți că acest Guvern trebuie să cadă”.

Anterior, Maia Sandu declarase că PAS va lua o decizie pe moțiune în momentul când vor exista 51 de voturi. „Presiunea trebuie pusă pe PD, nu pe noi”, a precizat aceasta.

La 17 iulie, toți cei 37 de deputați ai PSRM au semnat un angajament public de a nu vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu.


Pub