(video/update) Ședința Parlamentului: Deputații intră în vacanță și vor reveni la toamnă

(update 22:52) După o zi plină de proiecte și dezbateri pe moțiune de cenzură, Parlamentul intră în vacanță. Astfel, deputații vor reveni în septembrie în sesiunea toamnă-iarnă.

Foto: UNIMEDIA

(update 22:23) După mai multe ore de dezbateri și prezentări, deputații încep procedura de vot.

(update 20:17) Deputații au aprobat ordinea de zi și continuă ședința, iar ora votului a fost stabilită la 21:30.

(update 20:14) Grupul Pro Moldova a anunțat că boicotează ședința după ce 16 inițiative au fost respinse și nu au fost incluse în ordinea de zi. De asemnea, Partidul Șor a anunțat că pleacă din sală în semn de protest.

În același timp, proiectul privind Codul Electoral, mutat pentru următoarea ședință.

(update 19:40) Deputații vor în vacanță. Pe ordinea de zi s-a inclus un proiect de decizie cu privire la încheierea sesiunii primăvară-vară.

(update 18:45) După ce moțiune a căzut, deputații au luat o pauză de 30 de minute. Între timp, membrii biroului permanent s-au întrunit în ședință.

(update 18:20) Fluierături și huiduieli în plen. Opoziția întrerupe discursurile celor din PD și PSRM. Punctul culminant a fost atunci când a ieșit Pavel Filip la tribună și a ținut un discurs despre furtul miliardului și cum ce trebuie de făcut pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și apropierea cu România.

(update 17:15) Deputații au luări de cuvânt, după prezentarea raportului de activitate a Guvernului.

(update 17:00) Maria Ciobanu: Dvs astăzi v-ați tras un glonte în picior, în prima jumătate ați criticat alt Executiv, abia în a doua jumătate ați vorbit despre activitatea Guvernului dvs. Faceți un exercițiu, dați-vă demisia și vedeți câți deputați sunt pentru. Ați ironizat cu rețeaua de socializare Facebook, printre altele, sunteți unul dintre cei mai activi pe acea rețea.

Ion Chicu: Tot ce aud de la dvs accept ca un adevăr absolut. Primesc calificativul bine meritat și acept ce ați spus.

(update 16:25) Ion Chicu: Recunosc, la moment nu avem o soluție privind redeschidrerea grădinițelor. Eu personal nu îmi iau responsabilitatea de a infecta copii în grădinițe.

(update 16:09) După finalizarea prezentării în plen a raportului privind activitatea Guvernului, urmează runda „întrebări-răspunsuri”. Primii adresează întrebări premierului semnatarii moțiunii de cenzură.

(update 16:05) Ion Chicu: Dvs vă revine decizia privind actualul Guvern, noi suntem siguri că deputații responsabili sunt conștienți că demiterea Executivului ar putea provoca o criză politică ce ar putea zdruncina din temelei statul nostru, dar și supune cetățenii unei crize economice. Solicităm susținerea dvs, inclusiv a acelor deputați care fără voie sau cu voie au semnat această moțiune.

Premierul a fost aplaudat de către mai mulți deputați. Unii parlamentari au scandat „rușine”.

(update 15:50) Deputații au votat pentru a permite accesul presei în plenul Parlamentului. Jurnaliștii au fost aplaudați de parlamentarii din opoziție. Ion Chicu a reluat prezentarea raportului de activitate al Parlamentului.

(update 15:45) Deputatul Mihai Popșoi a ieșit din sala de ședințe și nu putea reveni, din motiv că ușa ar fi fost închisă. Alți parlamentari și-au părăsit din nou locurile și au început a striga și solicita prezența presei în sala de ședințe.

(update 15:15) Premierul a reluat prezentarea raportului, însă a fost întrerupt de mai multe ori, de către deputații din opoziție.

(update 14:42) Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a anunțat o pauză de 30 de minute, după ce mai mulți deputați au blocat prezentarea raportului de activitate al Guvernului, de către Ion Chicu.

(update 14:35) Premierul Ion Chicu prezintă raportul de activitate al Guvernului, în plenul Parlamentului. Asta în timp ce deputații din opoziție fluieră și scandează: „Mincinosul”

(update 14:25) Deputatul Dumitru Diacov a solicitat evacuarea Marinei Tauber din plenul Parlamentului, după ce aceasta a făcut scandal la începutul ședinței.

(14:00) Deputații s-au întrunit în ședință, la această oră, pentru a dezbate moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, înaintată de Platforma DA și semnată și de către parlamentarii PAS. În plenul Legslativului urmează să fie prezenți și toți membrii Cabinetului de miniștri. Pe ordinea de zi figurează și alte subiecte.

Urmăriți live, pe UNIMEDIA:

Biroul permanent al Parlamentului a decis, în această dimineață, că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului va fi dezbătută de către deputați astăzi, începând cu ora 14.00.

Astăzi dimineață, doi deputați din cadrul formațiunii Partidului Șor au fost testați pozitiv la infecția cu noul tip de coronavirus, iar alți colegi de ai lor au simptome specifice infecției. Totuși, fracțiunea a anunțat că intenționează să participe la ședința plenară, chiar dacă administrația Legislativului a condiționat accesul deputaților din partidul Șor cu prezentarea testului negativ la Covid-19.

Pe 14 iulie, Platforma DA a semnat o nouă moțiune de cenzură împotriva actualului Guvern și a cerut colegilor de la PAS să le urmeze exemplul. A doua zi, Maia Sandu și Pavel Filip s-au întâlnit, pentru a discuta despre situația politică din țară și moțiunea înaintată de Platforma DA. Filip a declarat că „schimbarea nu poate fi făcută cu ajutorul unor deputați corupți și traseiști, care au fost scoși ilegal cu bani grei din PD, de către grupările Candu și Șor. Cu atât mai mult, atât PAS, cât și PPPDA, s-au angajat în Parlament să nu voteze niciun guvern cu deputații corupți și au condamnat traseismul politic”. Totodată, liderul democraților a precizat că nu crede în altruismul celor din Pro-Moldova, care au declarat că vor susține moțiunea Platformei DA

La scurt timp, PAS a anunțat că va susține moțiunea împotriva Guvernului Chicu. Maia Sandu a menționat că nu a reușit să-l convingă pe Filip să voteze moțiunea, însă „e clar pentru toți că acest Guvern trebuie să cadă”.

Anterior, Maia Sandu declarase că PAS va lua o decizie pe moțiune în momentul când vor exista 51 de voturi. „Presiunea trebuie pusă pe PD, nu pe noi”, a precizat aceasta.

La 17 iulie, toți cei 37 de deputați ai PSRM au semnat un angajament public de a nu vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu.


Pub