Trei știri bune din Moldova: monumente renovate, ONG-uri care-și unesc forțele și o nuntă de jurnaliști

Alege un monument cultural-istoric, care va fi restaurat din fonduri europene

16 obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului sunt supuse votului publicului. 10 dintre ele, care vor acumula cele mai multe sufragii, vor beneficia de până la 40.000 de euro pentru lucrări de restaurare. Este vorba despre turnuri de apă, mori de apă și de vânt, muzee și monumente vechi, care au de la câteva zeci, până la sute de ani. Fotografii ale monumentelor, precum și informații despre fiecare dintre propuneri pot fi accesate pe pagina proiectului. O persoană poate vota o singură dată (este acceptat un singur vot de pe un IP) în perioada 14 iulie – 3 august 2020. Lista celor 16 obiective: turnul vânturilor, s. Stroiești, Râbnița, cavoul familiei Wittgenstein, Camenca, sinagoga din s. Rașcov, Camenca, moara de apă, s. Beloci, Râbnița, prima așezare din Moldova, s. Ofatinți, Râbnița, orașul subteran, s. Bîcioc, Grigoriopol, ruinele bisericii s. Rașcov, Camenca, clădirea auditoriului Pușkin, orașul Bender, clopotnița din Vadul-Rașcov, r. Șoldănești, moara de vânt din s. Gaidar, UTA Găgăuzia, digitalizarea desenelor animate produse de studioul Moldova-Film, Muzeul de istorie și etnografie din Molovata-Nouă, r. Dubăsari, cascada artificială de lângă satul Poiana, r. Șoldănești, cavoul familiei Macri, s. Dubăsarii vechi, r. Criuleni, Muzeul satului Doroțcaia, r. Dubăsari, turnul de apă din orașul Șoldănești.

În Moldova a fost creată Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare (CIN)

Mai multe organizații nonguvernamentale din Moldova au fondat recent Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare (CIN). Scopul CIN este de a contribui la protecția şi promovarea drepturilor şi libertăților omului precum, şi la elaborarea, şi aplicarea consecventă a unui cadru legal nediscriminatoriu în Republica Moldova. CIN își propune să analizeze toate recomandările adresate Republicii Moldova de către organismele internaţionale în domeniul drepturilor omului. Ulterior, membrii CIN vor elabora o agendă unică cu recomandări pentru completarea/modificarea sau chiar adoptarea legislației și a politicilor publice în vedere asigurării principiului egalității, incluziunii și nediscriminării.

Membrii fondatori ai Coaliției pentru Incluziune și Nediscriminare (CIN) sunt: Asociația Promo-LEX, Centrul de Resurse Juridice (CRJM), Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), Centrul de Informații „GENDERDOC-M”, Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM), Inițiativa Pozitivă, Ana Furtună, Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD), Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități (AOPD), Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM), Gender-Centru, Uniunea Organizațiilor Invalizilor din RM, Asociația de Reabilitare a Invalizilor din RM, Asociația Națională a Mediatorilor Comunitari din R.M și Keystone Moldova.

O nouă familie de jurnaliști: Ștefan Grigoriță și Felicia Nedzelschi s-au căsătorit

Colegul nostrul de la Moldova.org, Ștefan Grigoriță, și aleasa inimii lui, jurnalista Felicia Nedzelschi, și-au spus DA în acest weekend în fața ofițerului de stare civilă și în fața lui dumnezeu. Ceremonia, cu siguranță, va rămâne în amintirea celor doi nu doar prin faptul că a fost evenimentul care le-a unit destinele, ci și prin măsurile de protecție care au trebuit să le respecte. Astfel, la Oficiul Stării Civile mirii au purtat măști, iar la intrare un asistent a avut grijă să le amintească celor doi despre faptul că trebuie să-și dezinfecteze mâinile. Ceremonia a durat circa o jumătate de oră. Casă de piatră, dragii noștri!

BONUS 

Tinerii artiști și persoanele pasionate de artă sunt invitați să se alăture unui laborator de creație cu genericul „Capsula Timpului”. Pe parcursul a 5 săptămâni, participanții vor analiza subiectul „periferiei” într-un context urban, cercetându-l și reprezentându-l cu ajutorul unor mijloace artistice, cu scopul identificării și extinderii limitelor de percepție asupra orașului ca loc de locuit.

În fiecare zi de luni participanții vor primi câte un mesaj cu sarcini, care vor trebui finalizate timp de o săptămână (fiecare participant este liber să decidă asupra timpului alocat activităților planificate). Lucrările create, informațiile și obiectele colectate pe parcursul unei săptămâni, ca urmare a sarcinilor realizate, vor forma conținutul unei „Capsule de Timp”.

Sesiunile de lucru în atelier vor fi de natură practică, iar discuțiile online vor avea drept scop cunoașterea participanților și crearea unui context în care aceștia să-și dezvolte propriile lor idei. Cei interesați pot să se înscrie în calitate de participant completând acest formular.

Data limită: 23 iulie 2020

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.