Rezumat din Parlament: Moțiune respinsă și despre cum și-au luat vacanță la miez de noapte

Parlamentarii au discutat astăzi în total 9 proiecte pe ordinea de zi. Cu un randament de 11%, parlamentarii au reușit astăzi doar să respingă o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Ion Chicu. Deputații au început ședința cu o ceartă de jumătate de oră pentru a hotărâ ordinea de zi. 

Din start s-a anunțat că deputații Vladimir Vitiuc și Igor Himici, de la fracțiunea Partidului Șor au fost îmbolnăviți de Coronavirus. Drept răspuns, deputații au decis să le interzică accesul acestora la ședința deputaților din fracțiune. Totuși, Marina Tauber a reușit să ajungă la ședință, tocmai în timp pentru a începe o altă ceartă. 

Înainte de ședință, deputații au refuzat mai multe propuneri de la opoziție. Una din ele a fost votarea nominală – fiecare deputat să își spună, conform apelului, opțiunea. A doua a fost despre opțiunea ca votul pentru demitere să fie secret.

Discursul „regelui”

Ion Chicu a început discursul, dar în tot același timp deputații din opoziție scandau „mincinosul”. La un moment dat, majoritatea din ei au ieșit de la locurile lor, iar între Vladimir Cebotari și Vasile Bolea au existat niște îmbrînceli. Ulterior, s-a anunțat o pauză de 30 de minute. 

https://www.facebook.com/dumitru.alaiba/videos/939848709825381/

După această pauză „tehnică”, deputații au purces la „a-l asculta” pe prim-ministru, care în timp ce vorbea despre realizările sale și despre cât de vinovați au fost predecesorii, mai ales Maia Sandu, era din când în când huiduit de opoziție. Totodată, în Parlament, pe coridoare un grup de jurnaliști a început a cere acces la ședință, iar mai mulți deputați, care anterior le-au interzis accesul prin intermediul Regulamentului Parlamentului (Andrian Candu) dar și care i-au lovit cu mătura (Marina Tauber), le-au venit în ajutor. 

Între timp, la Parlament

Pentru că cei doi colegi ai săi suferă de COVID, Marina Tauber a cerut de la Președintele Parlamentului ca acelora să li se permită să voteze de la distanță. Nu ar fi o premieră, după cum a sugerat chiar ea în declarație, făcând referință la o situație din 1998 când Dumitru Diacov a invocat prezența lui Ilie Ilașcu la ședință, deși acesta se afla deținut ilegal de către separatiștii din Transnistria. 

Ședința a continuat, iar la ora 17:00 s-a terminat raportul cu sesiunea de întrebări și răspunsuri. Au urmat luările de cuvânt din partea fracțiunilor. Și această parte a ședinței a durat peste o oră. La fiecare luare de cuvânt li s-au oferit deputaților câte 5 minute, dar cei mai mulți nu s-au încadrat în timp, 

Final previzibil

Deputații au respins într-un final moțiunea. Alianța de guvernare, care până la „reabilitarea” deputatului socialist Ștefan Gațcan părea că se clatină, acum pare beton. Au reșit să mai respingă două moțiuni în mai puțin de o săptămână, iar guvernul Chicu mai rezistă încă cel puțin până în luna septembrie. 

Bilanț total: PENTRU – 26 de deputați PAS+PPDA, Octavian Țîcu, 14 deputați ai Pro-Moldova și 6 de la Partidul Șor = 46 de deputați.

Conform ordinii de zi deputații ar fi trebuit să mai dezbată și celelalte 8 proiecte. Finalizarea acestei ședințe poate fi trecută în rândul multiplelor realizări ale actualei legislaturi a Parlamentului. 

Iar la final, premiul pentru cel mai deocheat citat vine de la liderul PDM, Pavel Filip, care în luarea sa de cuvânt a explicat astfel votul său de salvare a guvernului Chicu: „PDM nu votează moțiunea de cenzură nu pentru că nu vrea să scape de dracu, dar pentru că nu vrea să-l aducă înapoi pe tat-su”. 

Muncă până la capăt

Deputații au decis să deschidă o nouă ședință, pe la ora 19:00 în aceeași seară. Prima oră a fost cheltuită pentru a refuza  16 propuneri de la Pro-Moldova de a introduce anumite proiecte legi pe ordinea de zi. Totul a mers ca pe conveier – deputatul prezenta inițiativa, plenul respingea și tot așa de 16 ori. În semn de protest, deputații Pro-Moldova au părăsit plenul.

Deputații au continuat ulterior lucrul și au aprobat câteva proiecte de legi, printre care:

– A fost aprobată crearea Consiliului Național de Evaluare și Acreditare în Sănătate, o nouă instituție pe lângă Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

– S-a deschis posibilitatea ca cererea de reexaminare a pensiei pentru limită de vârstă sp fie depusă în mod electronic. Până acum ea se putea depune doar fizic, iar asta a creat în primele zile ale lunii iulie cozi la instituțiile de stat, în mijloc de pandemie.

– A fost aprobată în prima lectură reducerea amenzilor pentru încălcarea măsurilor de protecție epidemiologică. Astfel, noua amendă minimă ar fi de 2500 de lei și cea maximă 7500 în cazul persoanelor fizice (cetățenii simpli). În cazul agenților economici și a altor persoane juridice, noua amendă ar fi de 15 mii minimă și 35 de mii maximă.

– A fost creată comisia de anchetă pentru ivestigarea a mai multor „atacuri raider” din anii 2010-2012. Din componență fac parte socialiștii Adrian Lebedinschi, Bogdan Țîrdea și Nicolae Pascaru, deputatul independent Alexandru Oleinic, Ludmila Guzun din partea PDM, Dumitru Alaiba din partea PAS, Vasile-Andrei Năstase din partea PPDA și încă doi alți membri, din partea Partidului Șor și Pro-Moldova.

– A fost închisă oficial sesiunea primăvară-vară a Parlamentului. Potrivit legii, deputații pot reveni în plen abia din luna septembrie. Este însă puțin probabil să-i vedem pe deputați în această perioadă, mai ales că atunci deja o să fim în campanie electorală pentru alegerile prezidențiale.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.