Coronavirus în penitenciare // Primul deținut infectat revine în pușcărie

Julieta Savițchi
20/07/2020

Oleg Pruteanu, primul deținut diagnosticat cu Covid-19, își va continua tratamentul în penitenciar după ce a fost internat timp de nouă zile în secția de reanimare a Institutului de Medicină Urgentă. Decizia de a-l transfera pe Pruteanu în penitenciar i-a indignat pe apărătorii deținutului, care susțin că este vorba de o tactică pusă la cale de persoane cointeresate să-l distrugă pe clientul lor.

Dorina Arsene, ofițerul de presă al Institutului de Medicină Urgentă, a comunicat pentru portalul Anticoruptie.md că, deși starea de sănătate a lui Pruteanu rămâne complicată, acesta nu mai necesita să fie internat la terapie intensivă. „A fost constatată o dinamică pozitivă, poate să respire de sine stătător, nu mai avea nevoie de masca de oxigen. A fost dus în Penitenciarul nr.16, acolo este spital și pacientul va continua tratamentul, conform protocolului”, a precizat reprezentanta instituției medicale.

Dorina Arsene a mai adăugat că internarea în continuare a lui Pruteanu la Institutul de Medicină Urgentă devenise dificilă, pentru că polițiștii trebuiau să-l păzească pe deținut la ușa salonului și astfel își puneau sănătatea în pericol.

Ala Raevschi, avocata lui Oleg Pruteanu, consideră că anumite persoane ar fi avut interes ca acesta să revină în penitenciar.„Starea lui de sănătate rămâne a fi una gravă. Dar pe data de 26 iulie instanța urmează să examineze demersul procurorului privind prelungirea mandatului de arestare cu încă 30 de zile. Pentru aceasta, procurorii trebuie să-i trimită inculpatului demersul privind prelungirea arestului cu cinci zile înainte. Dacă Oleg ar fi fost la terapie intensivă, acest lucru era imposibil. Îm penitenciar însă îi vor putea transmite demersul. Este regretabil și chiar criminal ca intersele procurorilor să prevaleze asupra sănătății unei persoane”, a declarat apărătoarea.

Oleg Prutenu a fost confirmat cu Covid-19 la data de 11 iulie, după ce a avut timp de cinci zile febră înaltă și alte simptome. Deținutul a fost testat după ce avocata sa a făcut singură testul care a ieșit pozitiv și a bătut alarma că Pruteanu se află în pericol.

Oleg Pruteanu se află de 35 de luni în arest preventiv și este învinuit de organizarea unei rețele de traficare a drogurilor din Spania în Federația Rusă. Inculpatul nu-și recunoaște vina și susține că adevărații traficanți vor să-l facă țap ispășitor.

Julieta Savițchi
20/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii