Decizie numită „victorie istorică”. În Arabia Saudită instanța de judecată a recunoscut dreptul unei femei de a trăi și de a călători fără supraveghere

Foto: vestic.ro

Timp de trei ani, o cetățeancă din Arabia Saudită, Meriam Al-Etibi, a luptat în instanță pentru dreptul de a se deplasa independent în țară și de a trăi fără supravegherea unui tutore.

Procurorii au acuzat-o pe femeie că a plecat la Riyadh fără permisiunea rudelor sale. Instanța a decis că fapta ei nu a fost o infracțiune. Potrivit deciziei judecatei „femeia este o persoană sănătoasă, adultă, care are dreptul de a decide unde vrea să trăiască”.

Avocatul acuzatei Al-Etibi a remarcat că o astfel de decizie a devenit posibilă doar odată cu apariția unei noi generații de judecători, care în activitatea lor sunt ghidați de principiile prințului moștenitor Mohammed bin Salman.

În Arabia Saudită, tutorii folosesc aplicația Absher pentru a monitoriza toate mișcările femeilor. ONU solicită abandonarea acestui sistem și oficializarea drepturilor femeilor în Constituția Arabiei Saudite.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente