‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAntirecord de recoltă: 45 de kilograme grâu/ha recoltate de unii fermieri din sudul țării

Antirecord de recoltă: 45 de kilograme grâu/ha recoltate de unii fermieri din sudul țării

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Pe când unii fermieri se bucură de recolte cât se poate de bune, majoritatea producătorilor din sudul țării, din raioanele cele mai afectate de secetă, își doresc ca acest an să se finalizeze cât mai repede, în condițiile în care au suportat pierderi enorme.

O bună parte au ales să lase câmpurile nerecoltate, deoarece la recoltarea de probă au scos doar 100-200 de kilograme de grâu per hectar. Printre aceștia se numără și Gheorghe Mațcu, fermier din Basarabeasca – care în condițiile acestui an a fost declarat raionul cel mai afectat de secetă.

Având o combină performantă, care indică cantitatea recoltată per hectar, fermierul a decis să-și încerce norocul pe cele câteva zeci de hectare ce nu au fost recoltate. Spre regret, roada obținută la grâu a fost de doar 45 kg/ha, astfel acesta a lăsat restul 70 de hectare care i-au mai rămas nerecoltate.

„Ieri, am încercat să recoltăm un câmp, am obținut doar 45 kilograme de grâu. Muncitorii m-au întrebat, ce facem mai departe? Ce putem face, am lăsat restul 70 de hectare baltă. Pe lângă faptul că suntem noi, agricultorii, foarte afectați, lăsăm și muncitorii fără lucru. Avem, per total, 300 de hectare, inclusiv 15 ha de viță de vie, nu avem posibilitate de irigare în zonă. Sunt doar fântâni arteziene, însă acestea nici nu-s permise, dar nici noi nu suntem în stare să facem față la așa cheltuieli. Astfel, ne bazăm doar pe natură. Așteptăm răspunsul autorităților, pentru că noi deja nu suntem în stare să mai facem ceva”, a menționat pentru Agrobiznes Gheorghe Mațcu.

Cantități similare au fost anunțate și de alți fermieri din sudul țării. Aceștia solicită suportul autorităților, în caz contrar, promit să organizeze proteste pe întreg teritoriul țării.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›