Curtea de Conturi: Primăria Chișinău a emis acte permisive în construcție cu abateri legale. Câte procese verbale de contravenție au încheiat agenții constatatori într-un singur an, în capitală

Curtea de Conturi a depistat mai multe nereguli în procesul de eliberare a documentelor permisive de construcție în municipiul Chișinău, Bălți și Edineț, în urma efectuării Raportului de audit al conformității eliberării documentelor permisive în construcție. Totodată, în raport se precizează că Primăria municipiului Chișinău nu a aplicat în totalitate prevederile legale în perioada 2018-2019 pentru a identifica și sancționa persoanele responsabile de edificarea construcțiilor neautorizate pe teritoriul municipiului.

Foto: Igor Rotari | UNIMEDIA

Potrivit Raportului de audit, Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) nu deține o informație actualizată și veridică asupra asigurării localităților cu documentație de urbanism la situația actuală, fiind prezentată auditului informația deținută la situația din anul 2010. Până la situația din 21.02.2020, cadrul legal prevedea că, în lipsa documentației de urbanism şi de amenajare a teritoriului, emitentul este obligat să elaboreze, prin intermediul serviciilor sale abilitate, o schemă de amplasare a imobilului, terenului și a rețelelor edilitare, care, fiind avizată de către arhitectul-șef și organele supravegherii de stat va servi drept temei pentru elaborarea şi emiterea certificatului de urbanism pentru proiectare.

În același timp, Curtea de Conturi a stabilit că Planurile urbanistice generale (PUG) actuale ale municipiului Chișinău, Bălți și Edineț sunt depășite, deoarece conțin informații neveridice, fiind necesară reexaminarea și modificarea acestora pentru a fi adaptate noilor condiții economice, sociale și tehnice, iar eliberarea documentelor permisive, de către AAPL vizate, nu se execută în concordanță cu planurile urbanistice și de amenajare a teritoriului aprobate.

Din motivul neajustării PUG la situația actuală, de către Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare a municipiului Chișinău (DGAURF), cea mai des folosită metodă pentru ocolirea prevederilor planurilor de dezvoltare urbană este elaborarea și aprobarea în Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a modificărilor la Regulamentul Local de Urbanism a municipiului Chișinău (RLUMC) sau elaborarea unui plan de detaliu, care permit derogarea de la PUG (schimbarea codului zonei), legalizând modificările de care are nevoie solicitantul pentru construcția obiectului dorit: limitele zonării, destinația terenului, codul zonei, regimul de înălțime.

Procesul de elaborare și emitere a documentelor permisive în construcții în perioada 2018-2019 a fost executat de către Primăriile municipiului Chișinău, Bălți și Edineț cu abateri de la actele normative în vigoare, ceea ce în rezultat a afectat patrimoniul public al AAPL, cât și siguranța cetățenilor beneficiari ai construcțiilor edificate.

Primăria municipiului Chișinău nu a aplicat în totalitate prevederile legale în perioada 2018-2019 pentru a identifica și sancționa persoanele responsabile de edificarea construcțiilor neautorizate pe teritoriul municipiului. În acest sens, în municipiul Chișinău, de către agenții constatatori au fost încheiate 113 procese-verbale de contravenție pentru edificarea construcțiilor neautorizate, dintre care în 93 de cazuri sau la nivel de 83% a fost solicitată în instanța de judecată demolarea construcțiilor neautorizate, în 14 cazuri sau 12% a fost solicitată sistarea construcțiilor, iar în 6 cazuri sau 5% nu a fost cerută nici o măsură de siguranță.

În municipiul Bălți, din 51 de procese-verbale întocmite pentru efectuarea unor construcții neautorizate de către agentul constatator, doar la 3 din ele s-a solicitat instanței de judecată demolarea construcției neautorizate. În celelalte cazuri, această măsură de siguranță nu a fost solicitată, iar instanțele de judecată au hotărât doar aplicarea unor amenzi contravenționale.

Atribuțiile Agenției pentru Supraveghere Tehnică în perioada 2018-2019 în vederea monitorizării și supravegherii conformității eliberării de către AAPL a documentelor permisive în construcție, precum și a executării lor de către agenții economici, nu au fost executate în măsură deplină. Astfel, în perioada supusă auditului, de către AST au fost efectuate 8 controale ale documentelor permisive eliberate de către AAPL din mun. Chișinău, în toate cazurile fiind constatate abateri la emiterea lor, în rezultat fiind revocate de către Primăria municipiului Chișinău 3 autorizații de construire. De asemenea, pe parcursul anilor 2018-2019 AST nu a planificat și respectiv nu a efectuat controale la AAPL din mun. Bălți și Edineț privind conformitatea eliberării documentelor permisive.

La Primăria municipiului Chișinău și Primăria municipiului Edineț lipsește mecanismul de monitorizare și control asupra construcțiilor nefinalizate, inclusiv a celor cu un grad de finisare mai mare de 50% și cu un termen mai mare de 3 ani de la începutul lucrărilor, fapt care generează riscuri privind plenitudinea încasării veniturilor la bugetul local de la plata impozitului pe bunurile imobiliare, în special de la persoanele juridice.

Misiunea de audit, verificând conformitatea eliberării documentelor permisive în construcție de către primăriile mun. Chișinău, Bălți și Edineț, a concluzionat că acest proces s-a desfășurat cu nerespectarea prevederilor legale, ceea ce în rezultat afectează interesele administrației publice locale, ale coproprietarilor de imobile, terenuri, cât și siguranța cetățenilor beneficiari de construcțiile executate.


Pub