Reacția lui Ion Ceban la raportul Curții de Conturi: „Avem nevoie de un Plan Urbanistic General actualizat”

Chișinăul are nevoie de un Plan Urbanistic General (PUG) actualizat. Declarația a fost făcută de către primarul general al capitalei, Ion Ceban, după ce Curtea de Conturi a depistat mai multe nereguli în procesul de eliberare a documentelor permisive de construcție în municipiul Chișinău, Bălți și Edineț, în urma efectuării Raportului de audit al conformității eliberării documentelor permisive în construcție.

Foto: UNIMEDIA

„Este necesar ca toate lucrurile făcute în capitală să respecte legea. În acest caz, da, avem nevoie de un PUG actualizat. Proiectul va fi înaintat din nou în CMC. Acum depinde de ei, dacă vom avea unul sau nu. Cu atât mai mult, că acesta este făcut gratis de către două companii, din Rusia și România”, a declarat Ion Ceban.

Amintim că potrivit Raportului de audit al Curții de Conturi, Planurile Urbanistice Generale (PUG) actuale ale municipiului Chișinău, Bălți și Edineț sunt depășite, deoarece conțin informații neveridice, fiind necesară reexaminarea și modificarea acestora pentru a fi adaptate noilor condiții economice, sociale și tehnice, iar eliberarea documentelor permisive, de către AAPL vizate, nu se execută în concordanță cu planurile urbanistice și de amenajare a teritoriului aprobate.

Din motivul neajustării PUG la situația actuală, de către Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare a municipiului Chișinău (DGAURF), cea mai des folosită metodă pentru ocolirea prevederilor planurilor de dezvoltare urbană este elaborarea și aprobarea în Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a modificărilor la Regulamentul Local de Urbanism a municipiului Chișinău (RLUMC) sau elaborarea unui plan de detaliu, care permit derogarea de la PUG (schimbarea codului zonei), legalizând modificările de care are nevoie solicitantul pentru construcția obiectului dorit: limitele zonării, destinația terenului, codul zonei, regimul de înălțime.


Pub