Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Economic

18 Iul. 2020 / 13:33

Piaţa imobiliară din Moldova, în cădere liberă

Piaţa imobiliară este în cădere liberă. După o dezvoltare vertiginoasă în ultimii doi ani, vânzările de apartamente s-au prăbuşit cu aproape 40 la sută în ultima perioadă. Cel puţin, aşa relevă o analiză efectuată de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, iar principalul motiv ar fi criza provocată de pandemia COVID-19. În timp ce dezvoltatorii încearcă să se adapteze posibilităţilor financiare ale moldovenilor, experţii vin şi cu veşti bune. În timpul verii, atunci când mulţi conaţionali se întorc de peste hotare, situaţia ar putea reveni la cotele obişnuite, relatează Moldova 1.

Din aprilie până în iunie, puţin peste 4000 de familii s-au mutat în casă nouă. Asta în timp ce în anii 2018-2019 au fost înregistrate aproape 30 de mii de tranzacţii cu apartamente, un record absolut pentru Republica Moldova. Agenţii imobiliari găsesc acum din ce în ce mai greu cumpărători, iar preţul la unele locuinţe a scăzut.

„Chiar în pandemie compania noastră a avut foarte puţine tranzacţii. Dacă de exemplu anterior lunar fiecare agent avea patru-şase tranzacţii, atunci pe timp de pandemie în două luni s-au vândut în jur de zece apartamente în total. În mare parte se fac vânzări acum în blocuri noi cu reparaţie. Cu variantă albă sunt foarte puţine şi să le găseşti e foarte greu”, spune agentul imobiliar Anton Popa.

Din lipsă de banii, moldovenii apelează din ce în ce mai mult la împrumuturile de la bancă. Astfel, anul trecut aproape zece mii de apartamente au fost procurate în ipotecă, dintre care 20 la sută prin Programul de stat „Prima Casă”.

Potrivit unei analize realizate de expertul economic Veaceslav Ioniţă, în Chişinău, valoarea apartamentelor s-a redus cu 4,5 procente faţă de al doilea trimestru al anului trecut, iar media e acum de 509 euro per metru pătrat.

„Corect ar fi să punem că a scăzut preţul de tranzacţie, nu preţul la apartamente. Apartamentele noi cum costau de la 500 până la 800 de euro metrul pătrat, aşa au şi rămas să coste. Cetăţenii preferă apartamente mai ieftine”, spune Veaceslav Ioniţă.

Unii dintre oamenii cu care am discutat spun că deşi au avut unele dificultăţi financiare generate de pandemie, procurarea unui apartament e o chestiune planificată din timp.

„Cred că apartamentele şi locurile de trai nu depind de pandemie sau de ceva ce se întâmplă în societate. Locul de trai se alege bine chibzuit şi meditat fără a ţine cont de pandemie. Cred că unii mai aşteaptă că e cam greu cu finanţele. În timpul pandemiei sunt foarte puţini care muncesc. Oamenii nu au bani, de aceea şi numărul cumpărătorilor scade”, spun oamenii.

Recent, Guvernul a extins lista persoanelor care pot beneficia de un credit prin Programul „Prima casă". Astfel, a fost majorată limita de vârstă pentru persoanele care pot accede în program de la 45 ani la 50 ani. De asemenea, a fost micşorată cota participaţiei proprii iniţiale de la 10% la 5% din preţul de procurare a locuinţe. În doi ani de implementare a programului, de credite ipotecare garantate parţial de stat deja au beneficiat 4296 de persoane, inclusiv familii tinere. Suma totală a creditelor acordate de bănci constituie peste 2,1 miliarde de lei.

Comentarii