Procesul de vaccinare, stopat din cauza pandemiei, reluat de luni. Ministerul Sănătății: Este o cerere mai sporită

Procesul de vaccinare, care a fost stopat odată cu declanșarea pandemiei cu Covid-19 a fost reluată începând de luni, 13 iulie. Potrivit șefului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtuna, de la depozitul ANSP urmează a fi livrate toate vaccinurile speciale către teritoriile administrative din țară.

Foto: gandul.ro

„Procesul de vaccinare a populației conform calendarului național de imunizări s-a repornit începând cu ziua de luni centralizat, de la depozitul ANSP vor fi livrate toate vaccinurile speciale către toate teritoriile adminstrative din țară. Astăzi am semnat dispozitia despre repartizarea acestora. Avem toate vaccinurile necesare, colegii din teren au remarcat o cantitate sporită de utilizare a vaccinului, și ea este logică, certă și justificată pentru că o perioadă de timp a staționat pe acest segment. Procedura de vaccinare a fost stopată în toată regiunea, Moldova nu face excepție, și a fost stopată ca și unul din riscurile legate de Covid-19. Acum am reluat activitatea, la ședința din săptămâna viitoare vom veni cu niște cifre despre cum merge procesul”, a declarat Nicolae Furtuna.

„Referitor la imunizare, este o cerere mai sporită la vaccinare, părinții conștientizează importanța vaccinării. Copii vin, stocurile vor fi completate săptămâna viitoare. Programul național este în deplină derulare”, a spus Tatiana Zatic, reprezentanta minsterului Sănătății.

Activitatea în regim normal a instituțiilor medicale din țară a fost reluată gradual din luna mai. Prioritate în acest sens vor avea persoanele care vor fi supuse intervențiilor chirugicale care nu necesită spitalizare pe o durată îndelungată, pentru a minimiza impactul clinic, copii și femeile gravide. Despre asta a anunțat Svetlana Lupu, șefa Departamentului de Management al calității serviciilor medicale, în cadrul unei conferințe de presă. Totodată, s-a menționat că pentru copii și femeile gravide s-ar putea să fie create trasee verzi în instituțiile medicale pentru a evita aglomerarea și a le asigura protecție.

Începând cu data de 1 iulie curent, instituțiile medico-sanitare publice republicane, municipale și raionale, au reluat programările pacienților pentru intervenții chirurgicale planificate, anunță astăzi Ministerul Sănătății.


Pub