Chișinăul aniversează 584 de ani de la prima atestare documentară. Ce evenimente au pregătit autoritățile

Astăzi se împlinesc 584 de ani de la prima atestare documentară a Chișinăului. Cu acest prilej, primarul general, Ion Ceban, a adresat un mesaj de felicitare locuitorilor urbei, iar autoritățile au pregătit mai multe evenimente online, dedicate aniversării.

Pe 17 iulie 1436, numele de Chișinău a fost pomenit într-un hrisov la Vaslui. Această dată, de obicei, râmâne în umbră, dându-se prioritate sărbătorii Hramului Orașului, din 14 octombrie. În mesajul său de felicitare, primarul general, Ion Ceban, spune că din acest an, administrația publică locală a decis să pună în valoare ziua de 17 iulie - prima atestare documentară a Chișinăului, ziua de naștere a orașului: „Este important să nu pierdem nicio pagină din istora urbei, să păstrăm cu grijă ceea ce am moștenit de la străbuni. Este de datoria noastră să facem cât mai multe lucruri frumoase, pentru a lăsa copiilor noștri un oraș modern, civilizat și european”.

Cu prilejul aniversării, Primăria capitalei, alături de Direcția Cultură, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău și Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” organizează mai multe evenimente online.

Printre acestea se va regăsi prezentarea de la Piatra de temelie a orașului, vernisarea unei expoziții de fotografie, un recital online de proză și poezie, excursii din troleibuz, discuții online despre istorie și cultură etc.

Potrivit datelor din cronici, denumirea de Chișinău a fost menționată pentru prima dată într-un hrisov întocmit pe 17 iulie 1436, la Vaslui. Documentul era o Carte Domnească de Întăritură, prin care domnii Țării Moldovei, Ilie și Ștefan au dat și i-au întărit lui Oancea Logofăt pentru credincioasă slujbă, mai multe sate de pe Răut, Ichel și Bâc, dintre care făceau parte și Procopinți, Macicăuți și Cozarăuți.

Un fragment din Cartea Domnească face referire la stabilirea hotarelor de moșie: „... și la Bâc, de cealaltă parte, pe valea ce cade în dreptul Cheșenăului lui Acbaș, la izvorul unde este Seliștea Tătărească în dreptul păduricii."

Ziua Orașului Chișinău (Hramul/ 14 octombrie) este o sărbătoare religioasă cunoscută și marcată de către chișinăuieni, însă aceasta este diferită de Ziua Întemeierii orașului Chișinău care, la fel, are o importanță deosebită pentru istoria capitalei Republicii Moldova.

584 de ani de la prima atestare documentară a Chișinăului / Sursa:chisinau.md


Pub