(video) Igor Dodon, către Maia Sandu: Dacă îl înaintez pe Năstase prim-ministru, dumneata ce faci?

Președinte Igor Dodon spune că partidele de opoziție doresc să destabilizeze situația politică din țară, făcând proteste și moțiuni de cenzură. Liderul statului a afirmă că moțiunea de cenzură nu ar putea să treacă, întrucât cei din PD și PSRM le-ar fi dat asigurări că nu vor vota pentru demisia Guvernului Chicu.

În cadrul emisiunii sale, „Președintele Răspunde”, Dodon a prezentat mai multe scenarii de evoluție a situației politice, dar și acuzații către Maia Sandu, despre care spune că nu va vota pentru numirea lui Năstase la funcția de prim-ministru. Igor Dodon a transmis și un mesaj, mai în glumă, mai în serios, către lidera PAS: „Daca îl înaintez pe Năstase prim-ministru, dumneata ce faci?”, a întrebat șeful statului.

„Cineva dorește foarte mult să destabilizeze situația politică în Republica Moldova. Sunt mai multe tentative ca în RM să apare haos, organizând proteste și moțiuni de cenzură”. Cetățeanului simplu nu îi convenabil. Această alianță neoficială, Sandu-Candu-Plaha-Șor, se face mai vizibilă”, a subliniat Dodon.

Președintele afirmă că Guvernul face treabă, oferă indemnizații, subvenții în agricultură, Aeroportul se întoarce, iar demisia acestuia va înrăutăți situația.

„Maia Sandu a nimerit în capcană, eu nu am crezut că e atât de naivă. De câștigat au tot bandiții, în afară de dumneavoastră. Năstase are de câștigat. Aici Năstase bravo. Năstase a bătut-o politic pe Maia Sandu. Acum suntem în situația când săptămâna viitoare, această încercare va fi discutată în Parlament”.

„Voi veți trebui să votați alături de Candu și Șor, pentru demiterea Guvernului Chicu. Veți fi puși în situația că o să trebuiască să numiți un nou guvern. Vreau să văd cum o să-mi înaintați o candidatură la funcția de prim-ministru pe care trebuie să o semnați toți împreună. Aici nu o să meargă varianta asta că am mâncat usturoi dar nici gura nu-mi miroase. O să veniți la mine și eu voi decide dacă o să semnez sau nu această propunere. Eu nu am de gând să votez un Guvern votat de transfugi”, a subliniat președintele.

Platforma DA și Partidul Acțiune și Solidaritate au semnat, după mai multe discuții și presiuni publice, o moțiune de cenzură împotriva actualului Guvern. Asta chiar dacă PAS anunța acum două zile că o decizie finală va lua abia sâmbătă, în mod statutar, la Consiliul Național Politic al formațiunii. Documentul a fost prezentat în ședința în plen de astăzi a Legislativului și, potrivit procedurii, urmează să fie examinată la una dintre ședințele de săptămâna următoare.

PAS a invitat democrații să susțină moțiunea și chiar a inițiat negocieri în acest sens, departe de ochii presei însă. La final PD a anunțat că nu este gata să voteze alături de cei care au părăsit anterior rândurile democraților, numindu-i „transfugi și corupți”.


Pub