Ce faci în acest weekend? Iată 5 destinații, care te vor surprinde în turul Redescoperă Orhei

Raionul Orhei, este una dintre cele mai « bogate » destinații, pline de toate. De la Rezervația Orheiul Vechi, până la mai multe conace boiereși, ajunse până în zilele noastre. Orașul Orhei este o atracție separată de toate, prin bisericile și clădorole istorice din centrul localității.

Foto: Redescoperă Moldova

“În cadrul expediției RedescoperăOrhei, susținut de vinăria Chateau Vartely”, am vizitat doar o mică parte din toate atracțiile care trebuie să facă parte din programul oricărui turist care alege această destinație. Ce este comun pentru toate atracțiile de aici – sunt oamenii generoși în a povesti despre locul în care locuiesc de o viață. Nu vă sfiiți să puneți întrebări și veți fi răsplătiți prin multe légende și istorii pe care le veți auzi pentru prima dată”, spune Iulian Bercu, inițiatorul campaniei Redescoperă Moldova.

Deci, top 5 atracții care au surprins echipa RedescoperăOrhei:

1. Mănăstirea Curchi este una dintre cele însemnate monumente ale arhitecturii basarabene

Mănăstirea Curchi / Sursa:Redescoperă Moldova
Mănăstirea Curchi / Sursa:Redescoperă Moldova

Situată pe malul unul lac de la marginea codrilor, este compusă din cinci biserici, două clădiri cu chilii, stăreție, mai multe încăperi auxiliare, o livadă, un schit cu arhondaric aflat la 500 m de Mănăstire și un bazin de piatră. Potrivit unor legende, Mănăstirea Curchi, a fost întemeiata de către Ştefan cel Mare, iar ca ansamblu arhitectural s-a format mai târziu, in veacurile XVIII-XIX. Dar această versiune este greu de verificat pentru că nu are un suport documentar. Cea mai plauzibilă versiune rămâne că Mănăstirea Curchi a fost întemeiată în anul 1773 de către fraţii Iordache şi Mihail Curchi, care la început au construit un modest schit din lemn, iar mai târziu au zidit primele biserici din piatră. Prima biserica fiind una din lemn, închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, construită în jurul anului 1775 de către Iordache Curchi, ctitor și primul stareț al schitului. Despre cei doi fraţi se ştie că au îmbrăţişat apoi viaţa monahicească, purtând numele de monah de Ioan şi, respectiv, Manasie.

Mănăstirea Curchi / Sursa:Redescoperă Moldova
Stejar / Sursa:Redescoperă Moldova

Mai mult, Mănăstirea Curchi este amplasată printre o mulțime de stejari multiseculari. Călugării spun că sunt cel puțin 20 de peste o sută de an, iar unul, aflat pe teritoriul de lângă mănăstire - are peste 350 de ani.

2. Casa-muzeu „Alexandru (Alecu) Donici” este un muzeu de rang național din satul Donici (redenumit după fabulist; în trecut – Bezin).

Biserica / Sursa:Redescoperă Moldova
Casa Donici / Sursa:Redescoperă Moldova

Aceasta este casa în care s-a născut poetul fabulist basarabean/moldovean Alecu Donici. Donici și-a început cariera militară în liceul din Sankt Petersburg, dar după absolvire, a combinat-o cu practica juridică și cariera literară. Unele dintre primele lucrări ale lui Donici au fost traducerile, printre care și poemul lui A.S. Pușkin "Țiganii" și o colecție de lucrări ale lui Antioh Cantemir. Edificiul a fost declarat muzeu în 1977. În preajma casei muzeu este amplasată o biserică și un acvou al familiei Donici.

3. O locație interesantă prin restaurarea tradiției de producere a covoarelor moldovenești, insclusiv și desenul tradițional, este Complexul de Meșteșuguri “Arta Rustica” în în satul Clisova Nouă.

Arta rustică / Sursa:Redescoperă Moldova
Arta rustică / Sursa:Redescoperă Moldova

Aici veți afla despre evoluția covorului basarabean și costumului popular, dar și veți putea lua careva lecții de lucru la țesut covoare.

4. Raionul Orhei este unical și prin faptul că aici locuiește Andrei Tihon, din Neculăeuca, care este singurul meșter popular care produce buciumuri în Republica Moldova.

Meșter / Sursa:Redescoperă Moldova

Buciumul este un instrument muzical tradițional, folosit îndeosebi de păstorii români din munți. Deja prezent printre Daci și romani, a fost folosit în trecut în principatele Transilvaniei, Moldovei și Țării Românești ca instrument de semnalizare în conflictele militare. Cuvântul este derivat din latinescul buccinum, însemnând corn îndoit.

5. Și nu în ultimul rând, Château Vartely.

Chateau Vartely / Sursa:Redescoperă Moldova

Dacă doriți să vizitați atracțiile din Nordul raionului Orhei, vă recomandăm să vă cazați pe tot week-end-ul aici. Pe lângă degustarea vinurilor, o excursie prin beciuri și plimbările cu bicicleta pe malul râului Răut, ve-ți admira un apus fantastic, chiar de pe balconul restaurantului sau a camerei de hotel.

Chateau Vartely / Sursa:Redescoperă Moldova

Expediția RedescoperăOrhei a fost desfășurată cu suportul vinăriei ChateauVartely în cadrul acțiunilor de promovare a turismului local, susținute de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și în parteneriat general cu companii private - lideri în domeniile de activitate și reprezentanți ai sectorului neguvernamental. Promovarea destinațiilor de călătorie este susținută de Agenția Investițiilor, Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID, Guvernul Suediei și UKaid și Asociația Națională de Turism Receptor din Moldova.

Partenerii media ai campaniei: UNIMEDIA.INFO


Pub