Situația din spitalele din țară: Câte persoane se tratează în incinta instituțiilor medicale și de câte locuri libere dispune sistemul spitalicesc

La moment, din numărul total de persoane testate pozitiv la noul tip de coronavirus, 1600 de pacienți sunt înternați în spitalele din țară, 366 dintre ei având o formă gravă a bolii. Potrivit ministerului Sănătății, numărul persoanelor care ajung în instituțiile medicale este în scădere, reieșind și din numărul total de cazuri confirmate zilnic. Totodată, potrivit lor o treime din locurile din spitale sunt libere, având o distribuire neuniformă.

Foto: UNIMEDIA

„Dacă facem o comparație cu săptămâna trecută, atunci zonele care au fost cu adevărat stresante din punct de vedere al sistemului spitalicesc, UTA Găgăuzia, Comrat, Cahul, Taraclia, Bălți și Chișinău, la moment situația se pastrează la Chișinău și mai puțin stresantă în UTA Găgăuzia și Bălți. Din cazurile extrem de grave, ele tradițional întârzie situației noastre cu vreo trei săptămâni și acum avem o pondere destul de mare de cazuri grave menținute, dar în același timp cazurile extrem de grave sunt în scădere. Dacă să ne referim la cele două instituții mari care sunt axate pe cazuri de destul de grave, Institutul de Medicină Urgentă și Spitalul Clinic Republican, atunci avem un număr de 27 de persoane la respirație artificială ceea ce este un număr mic comparativ cu săptămânile precedente.

În Chișinău spitalizăm preponderent persoanele confirmate, la Centrul Covid sunt internați în mediu 60 de pacienți pe zi. La fel, dacă să vorbim despre cazurile la femei gravide avem Maternitatea municipală nr. 2, care este specializată în asistența medicală exclusiv pentru astfel de categorii de pacienți, iar la moment avem 24 de persoane confirmate”, a declarat Svetlana Lupu, reprezentata ministerului Sănătății, în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, aceasta a spus că la Spitalul Clinic din Bălți 83 de persoane sunt internate, fiind testate pozitiv, iar 34 - cu suspecție. Potrivit lor, în cadrul spitalului sunt locuri libere, fiind un suport pentru cei din nordul țării.

Amintim că ieri au fost confirmate alte 224 de cazuri pozitive cu Covid-19, iar bilanțul a ajuns la 20264, dintre care circa 6 mii sunt active.


Pub