(video) Reacția lui Igor Dodon la declarațiile BNM, cu privire la eventuale ingerințe în activitate: „Să le achite statul din contul său avocații de câteva milioane de lei, asta e bătaie de joc”

Președintele Igor Dodon a venit cu o reacție după ce ieri, reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei s-au arătat indignați de perchezițiile făcute de procurori. Dodon spune că toți care au încălcat legea trebuie trași la răspundere.

„Noi respectăm independența BNM, dar după cum menționat anterior, stat în interiorul statului nu putem să permitem. Noi trebuie să vedem de ce BNM a cheltuit câteva sute de mii sau chiar milioane de dolari pe Kroll și Kroll 2, care a fost o pistă greșită în ultimii 5 ani.

S-au supărat că le-au făcut percheziții. Dacă au încălcat legea, ce puteai să faci cu ei? Sau el dacă e guvernator al BNM poate să facă tot ce dorește? Doi vice-guvernari au participat la schemele cu furtul miliardului, ce trebuie să facă statul? Ei sunt sfinți? Și încă să le achite statul din contul său avocați de câteva milioane de lei. Noi vom merge destul de clar și dur. Dacă au fost făcute ieri percheziții, sunt dosare penale. Nu vă place? Nu a trebuit să participați în scheme cu furtul miliardului”, a precizat Dodon.

Precizăm că în legătură cu perchezițiile la domiciliile mai multor angajați ai BNM cu funcții de conducători de direcții și adjuncți, Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță că este profund îngrijorată față de acțiunile date împotriva unor angajați cu funcții-cheie.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții BNM spun că instituția și angajații săi au cooperat pe deplin cu ancheta, iar acțiunile organului de urmărire penală ar putea fi percepute ca o ingerință în competența exclusivă a BNM de evaluare și supraveghere a acționariatului bancar. Potrivit lor, acțiunile respective împiedică personalul unei bănci centrale să își exercite atribuțiile în mod adecvat și reduce capacitatea instituției de a asigura supravegherea, transparența și stabilitatea sectorului bancar.

Amintim că ieri, la primele ore ale dimineții ofițerii CNA au desfășurat percheziții la domiciliile mai multor angajați ai BNM cu funcții de conducători de direcții și adjuncți. Potrivit ofițerei de presă a Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi, aceștia sunt bănuiți că, acționând concertat, ar fi încercat să favorizeze un grup de acționari ai unei bănci comerciale în defavoarea altor deținători de acțiuni, cauzându-le un prejudiciu de peste 123 de milioane de lei.


Pub