17 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 230 cazuri noi de infectare și nouă decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

230 cazuri noi de infectare și nouă decese

230 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 22 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, patru sunt de import: Ucraina-3, Uzbekistan-1,  anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Cazurile au fost confirmate în urma procesării a 1603 de teste. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 20 494 cazuri.

În total, până la ziua de astăzi, s-au tratat 13 913 persoane.

Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor nouă decese provocate de COVID-19. Bilanțul victimelor a ajuns la 675.

Drumul Crucii pe timp de pandemie

În perioada 17-18 iulie 2020, în jurul Chișinăului se săvârşește tradiţionalul Drum al Crucii şi al Pocăinţei, anunță Mitropolia Moldovei. Oamenii au pornit în această dimineață de la Porțile Orașului și vor ajunge mâine dimineață, când vor participa la o slujbă religioasă la Catedrala „Nașterea Domnului”.  Participanții la procesiune au fost îndemnați de către Mitropolitul Vladimir să se roage „cu multă sârguinţă către Maica Domnului şi Mântuitorul Hristos pentru pace, înțelepciune, linişte, bună înţelegere pe pământul Moldovei și pentru ca Domnul să trimită mila Sa cea cerească asupra țării și Capitalei noastre”.

O femeie din capitală, care se trata de COVID-19, găsită moartă. Reacția spitalului: A devenit depresivă din cauza infecției

O femeie din capitală, care se trata de COVID-19 la Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”, a fost găsită moartă azi-dimineață în baia salonului de spital. Potrivit angajaților spitalului, femeia s-ar fi strangulat cu furtunul de la duș. Versiunea preliminară a poliției este suicidul.  Veronica Țugulschi, șefa Unității Primiri Urgente de la spital a relatat pentru Jurnal.md că nenorocirea s-ar fi întâmplat în zorii zilei. în jurul orei 05:00. „Când asistenta medicală a văzut că doamna nu iese din baie, a fost solicitat imediat medicul de gardă. S-a deschis ușa care era încuiată și s-a găsit cadavrul doamnei”, a povestit ea. Potrivit Veronicai Țugulschi, cel mai probabil, femeia ar fi devenit depresivă. Doctora spune că asemenea situații sunt frecvente în rândurile pacienților care dezvoltă infecția de coronavirus. Dacă unii dintre ei devin doar depresivi, în cazul altora apar crizele de agresivitate.

1087 de copii și 177 de gravide s-au infectat cu noul Coronavirus

De la începutul pandemiei, în Republica Moldova s-au infectat cu noul Coronavirus 1087 de copii. Circa o treime din acest număr sunt copiii cu vârsta 1-5 ani. Datele au fost prezentate de Nicolae Furtună, directorul ANSP la conferința săptămânală a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Totodată, pe perioada pandemiei în Republica Moldova s-au infectat 177 de gravide. „Din fericire, niciuna din ele nu au avut complicații”, a spus Furtună. Totodată, potrivit datelor prezentate, pe parcursul săptămânii trecute numărul de cazuri de infectare a crescut cu 0,3%, numărul de vindecați a crescut cu 10%, iar cel al deceselor înregistrate s-a majorat cu 1,3%. În total, până acum au fost înregistrate 20264 de cazul de infectare. 13640 de persoane s-au vindecat. În prezent sunt 5958 de cazuri active. 666 de persoane au decedat.

Un medic din prima linie din Bălți acuză conducerea instituției că îl persecută 

Un medic, care activează la secția Urgențe, acuză conducerea instituției medicale că îl persecută după ce a permis unor suspecți de COVID să plece acasă, fără ca să afle rezultatele testelor. În câteva cazuri, probele au ieșit pozitive, iar mai târziu pacienții au revenit la spital. De partea cealaltă, doctorul spune că nicio lege nu-l impune să rețină persoanele contrar voinței lor. Acesta mai crede că, de fapt, neînțelegerile cu administrația au început după ce a scris pe Facebook despre remunerarea personalului, implicat în lupta cu noul coronavirus medical, scrie TV8. Potrivit sursei citate, medicul crede că acuzațiile administrației sunt o reacție la solicitarea sa de a fi remunerat dublu pentru faptul că, zilnic, intră în contact cu suspecți de coronavirus. A dedicat acestei probleme și o postare pe Facebook. La rândul său, administrația spitalului îl acuză pe medic de incompetență, ce a dus la pierderi financiare de aproape zece mii de lei, iar pacienții nu au semnat actul prin care au refuzat spitalizarea.

Efectele economice ale COVID-ului

Expertul economic de la IDIS Viitorul  Veaceslav Ioniță a prezentat pe blogul său mai  multe cifre ce reflectă efectele economice ale crizei din 2020. Astfel, comerțul extern în lunile martie-mai a scăzut cu 26,2% față de perioada similară a anului trecut,  transportul de pasageri în primele 3 luni de criză s-a redus de 4,5 ori , piața imobiliară în trimestrul II a scăzut cu 36% , piața auto în 4 luni de criză (martie-iunie 2020) a scăzut cu 34%, portofoliul de credite bancare în două luni de criză (aprilie-mai)s-a redus cu 1,1 miliarde lei, iar piața valutară în două luni de criză (aprilie-mai) s-a contractat cu 42% , față de perioadele similare ale anului trecut.

Alţi 15 militari, care au învins noul coronavirus, au donat plasmă

Alţi 15 militari din Brigada de infanterie motorizată „Moldova”, care au învins noul coronavirus, au donat plasmă pentru persoanele bolnave de COVID-19. Până în prezent, 35 de ofiţeri, sergenţi şi soldaţi din Armata Naţională au răspuns strigătului de ajutor al lucrătorilor medicali, implicaţi în lupta cu acest virus. „Nu este o cifră impunătoare, dar în astfel de cazuri, orice gest sau acţiune de acest gen contează”, se arată în mesajul Ministerului Apărării.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.