„Nu ne-am gândit că este o persoană atât de periculoasă.” Cum sunt protejate femeile de violența domestică în Moldova

În noaptea de 30 iunie, în Centrul de Asistență și Protecție a victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane, a intrat un bărbat care ținea în mâini un ciocan și un cuțit, cu care amenința și distrugea ușile și mobilierul care îi stătea în cale. Își căuta soția, care beneficia de serviciile Centrului după mai multe cazuri de agresiune din partea lui. „În doar opt minute a distrus mai multe uși cu ciocanul, paturi pe care dormeau câțiva copii, a speriat beneficiarele, a lovit-o în față pe o angajată și a amenințat-o pe soție cu moartea”, povestește Veronica Teleucă, coordonatoarea Coaliției Naționale „Viață fără Violență în Familie”, care relatează faptele petrecute în acea noapte la Centru. Una dintre angajate a reușit să sune la 112. La scurt timp bărbatul a fost arestat. Însă, acesta a revenit a doua zi dimineață, la fel de agresiv și sigur că polițiștii nu au să-i facă nimic, la fel ca în ajun.

„Cel mai mult ne indignează că polițiștii l-au lăsat să plece, în pofida faptului că era agresiv și a lovit o persoană și a distrus bunurile Centrului și speriat copiii și femeile. De aceea am scris un demers pe care l-am trimis mai multor instituții de stat care să vină cu mai multă informație și să ne spună de ce agresorul nu a fost reținut după primul incident și cum a fost calificată fapta lui din noaptea de 30 iunie”, explică Veronica Teleucă.

Moldova.org a aflat că pe numele agresorului a fost deschisă o cauză penală. Acesta se află în arest, ne-a spus Valentin Cucoș, comisarul șef al Inspectoratului de Poliție Botanica. „În acea noapte agresorul nu a fost reținut pentru că nu era pornită cauza penală și nu ne-am gândit că este o persoană atât de periculoasă”, motivează el decizia subalternilor săi.

Zilnic în lume se prăbuşeşte câte un avion cu 200 de femei la bord

În Republica Moldova, 7 din 10 femei din spaţiul rural şi 6 din 10 femei din mediul urban au suferit pe parcursul vieţii de cel puţin un tip de violenţă din partea partenerului, se arată într-un studiu realizat de Biroul Național de Statistică. Violenţa domestică ucide zilnic câte 200 de femei din întreaga lume. „Anual, peste 60.000 de femei mor din cauza violenţei domestice. Dacă am compara aceste statistici cu cele din aviaţie, am putea spune că, zilnic, în lume se prăbuşeşte câte un avion cu 200 de femei la bord. Ne cutremurăm atunci când vedem la ştiri că s-a produs un accident aviatic, ne este milă de acei oameni care au urcat la bord şi şi-au pierdut viaţa, dar rămânem reci şi indiferenţi când vorbim despre victimele violenţei domestice”, susţinea Ulziisuren Jamsran, fosta reprezentantă UN Women Moldova. Violenţa împotriva femeilor este o încălcare a legii în majoritatea ţărilor, însă rămâne deseori nesancţionată corespunzător. 

În Moldova, polițiștii pot întocmi la fața locului un ordin de restricție de urgență, care le oferă victimelor 10 zile de siguranță, în care pot obține o ordonanță de protecție pentru trei luni. Legea a intrat în vigoare pe 16 martie 2017, iar primul ordin a fost semnat chiar a doua zi. Totodată, la începutul lunii mai a acestui an, a fost anunțată prevederea care face posibilă ca agresorii familiali să fie monitorizați electronic, prin intermediul unei brățări, instalată la mână sau picior, imediat după pronunțarea de către judecător a ordonanței de protecție. 

Potrivit datelor statistice ale poliției, în 2019, instanțele judecătorești au emis 710 ordonanțe de protecție a victimelor, dintre care doar 422 au fost respectate, în restul cazurilor, agresorul a încălcat aceste restricții. „În fiecare an avem mai multe cazuri când agresorul încearcă să intre în centrele de plasament sau să agreseze soțiile, însă în toate aceste cazuri nu îmi aduc aminte ca agresorii să fie înarmați cu cuțite sau cu ciocane”, constată Veronica Teleucă. 

Mai bine decât în Rusia, dar mult mai rău decât în Germania

În anul 2018, la nivel național au fost înregistrate 2655 de cazuri de comportament violent în familie. Situația în Republica Moldova este mai bună decât în Rusia, unde victimele violenței în familie nu se simt deloc protejate. Mai mult, în anul 2017, Duma de Stat a Rusiei a votat un proiect de lege care decriminalizează violența în familie. Citește aici un material despre unul dintre cele mai recente scandaluri legate de violența domestica din Rusia.

 Cu toate acestea, Moldova mai are mult de lucru ca să ajungă nivelul Germaniei, care luptă activ împotriva violenței domestice încă din anii ‘80. Potrivit legii germane, cel care lovește trebuie să plece. Violența domestică în Germania este o infracțiune pedepsită penal. Astfel, în primul rând, agresorului nu i se mai permite să se apropie de casă, dar nici de victimă. Iar victima este protejată, consiliată psihologic și ajutată să-și revină atât emoțional, cât și economic.  

„Eu cred că lucrurile în ultimii 10 ani s-au schimbat la nivel de sistem, pentru că s-a format spațiul public unde se discută destul de mult despre violență. Și de aceea, autoritățile nu pot să facă un pas în urmă și să spună că ei nu știu sau că asta nu e treaba noastră. Dar din punctul meu de vedere de lege beneficiază acele femei care au norocul să ajungă la vreo organizație care să le susțină sau care au suficiente resurse să treacă prin sistemul de justiție. Dar dacă ești singur nu vei reuși să ieși din acest cerc vicios”, crede coordonatoarea Coaliției Naționale „Viața fără Violență în Familie” care este o platformă informală, constituită din 22 organizații non-guvernamentale și instituții publice care activează în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie. Serviciile prestate de Membrii Coaliției sunt gratuite, cu asigurarea dreptului la confidențialitate.

Membrii Coaliției acordă consiliere telefonică, consiliere psihologică de urgență și de durată, asistență juridică, primară și calificată, asistență socială, suport financiar, material și plasament. Serviciile sunt gratuite și confidențiale. Peste 5600 de femei au beneficiat de aceste servicii. Totodată, în perioada pandemiei, Coaliția a venit cu o serie de recomandări despre ce să faci și unde să te adresezi dacă ești victima violenței

Conform Organizației Mondiale a Sănătății aproximativ 38% dintre femeile ucise la nivel mondial sunt ucise de către partenerii lor.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.