icon

Oportunitățile dezvoltării cooperării economice între Republica Moldova și statele membre ale Uniunii Economice Euroasiatice, discutate la Minsk

17-07-2020 17:44
968

Premierul Ion Chicu a participat la ședința Consiliului Interguvernamental al Uniunii Economice Eurasiatice (UEE), desfășurată la Minsk. Evenimentul a reunit șefi de Guverne ai țărilor membre UEE: Armenia, Belarus, Kazahstan, Kyrgyzstan și Federația Rusă.

 „Această platformă oferă Republicii Moldova, în calitate de țară cu statut de observator la UEE, un cadru suplimentar pentru discutarea căilor de intensificare a relațiilor comercial-economice cu statele din regiune. Cooperarea regională este necesară pentru RM, inclusiv în susținerea eforturilor, la nivel național, de dezvoltare a potențialului de export a produselor autohtone și realizarea proiectelor investiționale comune”, a declarat Prim-ministrul Chicu.
 

În discursul său, premierul a subliniat importanța pentru Republica Moldova de a promova activ Strategia de industrializare a țării, care va contribui la crearea premiselor suplimentare pentru atragerea investitorilor în țara noastră. În special, Șeful Guvernului s-a referit la faptul că urmează a fi create 16 platforme industriale în raioanele țării, oferind facilități necesare pentru dezvoltarea afacerilor.
 

Oficialii au discutat acțiunile necesare pentru eliminarea constrângerilor în ceea ce privește transporturile de mărfuri în regiune. Politicile de stat ale RM în acest domeniu sunt orientate spre integrarea în coridoarele internaționale: „Urmărim extinderea cooperării internaționale în sectorul transporturilor, ceea ce va duce la dezvoltarea unei infrastructuri moderne transcontinentale în regiune și la intensificarea comerțului interstatal”, a spus Ion Chicu.
 

Șefii de guverne au remarcat că în condițiile crizei pandemice sunt necesare și imperative: eficientizarea cooperării economice, diversificarea bunurilor, serviciilor și a piețelor de desfacere, cât și concentrarea eforturilor pe măsurile practice de combatere a infecției - pe de o parte, și de susținere a populației și business-ului - pe de altă parte.

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31