Ştiri

Sursa imaginii: gov.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

17 Iul. 2020 / 19:27

Cooperarea economică între Moldova şi statele membre ale Uniunii Economice Euroasiatice, discutată la Minsk

Premierul Ion Chicu a participat la şedinţa Consiliului Interguvernamental al Uniunii Economice Eurasiatice (UEE), desfăşurată la Minsk, care a reunit şefi de guverne ai ţărilor membre UEE: Armenia, Belarus, Kazahstan, Kyrgyzstan şi Federaţia Rusă. În discursul său, premierul a subliniat importanţa pentru Republica Moldova de a promova activ Strategia de industrializare a ţării, care va contribui la crearea premiselor suplimentare pentru atragerea investitorilor în ţara noastră. În special, şeful Guvernului s-a referit la faptul că urmează a fi create 16 platforme industriale în raioanele ţării, oferind facilităţi necesare pentru dezvoltarea afacerilor.

„Această platformă oferă Republicii Moldova, în calitate de ţară cu statut de observator la UEE, un cadru suplimentar pentru discutarea căilor de intensificare a relaţiilor comercial-economice cu statele din regiune. Cooperarea regională este necesară pentru Moldova, inclusiv în susţinerea eforturilor, la nivel naţional, de dezvoltare a potenţialului de export a produselor autohtone şi realizare a proiectelor investiţionale comune”, a declarat prim-ministrul Chicu.

Oficialii au discutat acţiunile necesare pentru eliminarea constrângerilor în ceea ce priveşte transporturile de mărfuri în regiune. Politicile de stat ale Moldovei în acest domeniu sunt orientate spre integrarea în coridoarele internaţionale.

„Urmărim extinderea cooperării internaţionale în sectorul transporturilor, ceea ce va duce la dezvoltarea unei infrastructuri moderne transcontinentale în regiune şi la intensificarea comerţului interstatal”, a spus Ion Chicu.

Şefii de guverne au remarcat că în condiţiile crizei pandemice sunt necesare şi imperative: eficientizarea cooperării economice, diversificarea bunurilor, serviciilor şi a pieţelor de desfacere, precum şi concentrarea eforturilor pe măsurile practice de combatere a infecţiei, pe de o parte, şi de susţinere a populaţiei şi business-ului, pe de altă parte.

În cadrul vizitei la Minsk, premierul Ion Chicu a făcut un schimb de opinii cu prim-ministrul Federaţiei Ruse, Mihail Mişustin, şi cu Askar Mamin, şeful Guvernului din Republica Kazahstan. În discuţii au fost abordate măsurile necesare pentru intensificarea parteneriatelor interguvernamentale, în special, pe dimensiunea comercial-economică moldo-rusă şi moldo-kazahă.

Comentarii