Protestul veteranilor a degenerat în violențe. Reacția Asociației Promo-LEX și precizările IGP

Anticoruptie.md
17/07/2020
Foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Protestul organizat joi în fața Parlamentului de un grup de veterani a degenerat în violențe. Reprezentanții forțelor de ordine au utilizat forța fizică împotriva mai multor manifestanți, au folosit gaze lacrimogene și au reținut violent câțiva participanți la protest. Asociația Promo-LEX condamnă comportamentul agresiv din timpul întrunirii organizate de Grupul de inițiativă Forța Veteranilor.

„Constatăm cu îngrijorare că forțele de ordine au recurs cu multă ușurință la aplicarea forței fizice și altor mijloace speciale din dotare și s-au implicat în violențe care puteau fi evitate. Atragem atenția că intervenția forțelor de ordine la întrunirile publice este admisă doar în condițiile procedurilor descrise expres în legea privind întrunirile. Menționăm, că orice acțiuni ale participanților la întrunire care sunt pașnice și care nu pun în pericol viața sau sănătatea trebuie soluționate doar prin metode legale pașnice non-violente.

Asociația Promo-LEX condamnă aplicarea disproporționată și nejustificată a forței fizice și a gazelor lacrimogene de către forțele de ordine. În același timp, condamnăm și reacțiile agresive ale participanților la întrunire. Solicităm respectarea cu bună credință a procedurilor de intervenție prevăzute de legea privind întrunirile. Recomandăm insistent forțelor de ordine aplicarea metodelor non-violente de soluționare a incidentelor cu utilizarea dialogului și negocierii”, se arată într-un apel al Asociației Promo-LEX.

Autoritățile au inițiat un proces penal în legătură cu acțiunile din timpul protestului. În total, nouă persoane au fost escortate la Inspectoratul de Poliție pentru a fi audiate, iar două dintre ele au fost preluate de o ambulanță și transportate la Institutul de Medicină Urgentă.

„Persoanele care au manifestat violent, care au agresat poliția și au atestat nesubordonare la cerințele angajaților Poliției, în număr de nouă persoane, au fost conduse la Inspectoratul de Poliție Buiucani, unde au fost audiate pe marginea acțiunilor care au fost admise. Respectiv, am asigurat respectarea drepturilor persoanelor care se află în custodia Poliției, asigurând asistența medicală șiexaminare în momentul în care persoanele se aflau în custodia Poliției și totodată au fost respectate toate drepturile acestora, fiind audiați și identificați, după care ultimii au fost eliberați”, a declarat  joi seara șeful Direcției Generale Securitate Publică a Inspectoratului General al Poliției, Marin Maxian.

Amintim că mai mulți veterani ai războiului de pe Nistru au protestat joi dimineața în fața sediului Parlamentului față de „inactivitatea Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova în aprobarea cerințelor sociale ale veteranilor de război”. Nemulțumiți că nu le-au fost acordate polițe de asigurare medicală gratuite, combatanții au blocat o porțiune din bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Protestatarii au cerut, între altele, și demisia premierului Ion Chicu, dar și a șefului statului, Igor Dodon. Manifestanții s-au arătat indignați și de faptul că autoritățile nu au reacționat în legătură cu posturile ilegale din zona de securitate de la Nistru. 

Anticoruptie.md
17/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii