Protestul veteranilor de pe Nistru // Anchete de serviciu în cazul polițiștilor implicați în violențe

Irina Odobescu
17/07/2020
Foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Polițiștii implicați în altercații la protestul de joi al veteranilor de pe Nistru sunt vizați într-o anchetă de serviciu pornită de Serviciului Protecție Internă și Anticorupție SPIA. Anunțul a fost făcut public de șeful Inspectoratului General al Poliției, Marin Maxian, la o emisiune de la postul de televiziune TV8. Și procurorii spun că vor investiga dacă oamenii legii și-au depășit atribuțiile.

„Acțiunile poliției sunt deja sub monitorizarea Serviciului Protecție Internă și Anticorupție SPIA, într-o anchetă de serviciu pentru evaluarea corectitudinii și legalității acțiunilor întreprinse de poliție”, a declarat șeful IGP, Marin Maxian.

Omul legii a mai precizat că au fost pornite procese contravenționale pentru nesubordonarea cerințelor poliției și o procedură pentru nerespectarea măsurilor de sănătate publică de către organizatori și participanți la acțiune.

Oleg Afanasii, șeful interimar al Procuraturii municipiului Chișinău, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că altercațiile de joi din fața Parlamentului vor fi investigate sub două aspecte. „La noi nu a parvenit nicio plângere, dar am văzut ce s-a întâmplat și vom investiga dacă au fost comise încălcări din ambele părți. Noi suntem responsabili de tortură. Vom vedea dacă polițiștii au aplicat în limitele legii mijloacele speciale și dacă nu au făcut exces de forță. Mi s-a raportat că poliția investighează câțiva veterani pentru opunere de rezistență, dar în limitele Codului Contravențional. Vom investiga dacă a avut loc opunerea de rezistență și dacă veteranii au depășit normele legale”, a precizat omul legii.

Mai multe organizații au condamnat acțiunile violente ale reprezentanților forțelor de ordine în raport cu veteranii războiului de pe Nistru, care au protestat în fața Parlamentului. Asociația Promo-LEX a criticat comportamentul agresiv, aplicarea disproporționată și nejustificată a forței fizice și a gazelor lacrimogene de către forțele de ordine din timpul întrunirii organizate de Grupul de inițiativă Forța Veteranilor.

Autoritățile au inițiat un proces penal în legătură cu acțiunile din timpul protestului. În total, nouă persoane au fost escortate la Inspectoratul de Poliție pentru a fi audiate, iar două dintre ele au fost preluate de o ambulanță și transportate la Institutul de Medicină Urgentă.

Irina Odobescu
17/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii