Deputații PSRM nu vor vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu

Irina Odobescu
17/07/2020
deschide.md

Aleșii poporului din partea Partidul Socialiștilor din Moldova au anunțat vineri că nu vor vota moțiunea de cenzură înaintată de Blocul ACUM și au condamnat „tentativele opoziției de destabilizare a situației și aruncare a țării într-un haos în plină criză pandemică și economică”.

„Constatăm faptul că, în pofida situației fără precedent în istoria țării, dar și a celei mai grave crize economice mondiale, provocate de pandemia de coronavirus, Guvernul Chicu a reușit să gestioneze eficient situația din Republica Moldova. Sistemul medical, care a fost distrus de guvernările anterioare prin închiderea spitalelor, reușește să facă față numărului mare de bolnavi de COVID-19”, se arată în decizia luată de socialiști în cadrul ședinței de vineri a fracțiunii PSRM.

Precizăm că deputații din fracțiunile Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate, dar și deputatul neafiliat Octavian Țîcu au înaintat joi moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Ion Chicu. Pe lângă deputații PPDA și PAS, moțiunea de cenzură ar putea fi votată de către deputații Pro Moldova, ai Partidului Șor, precum și de către parlamentarii neafiliați. Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat că moțiunea va fi dezbătută în plen săptămâna viitoare, după ce va trece de expertiza Comisiei juridice numiri și imunități.

„Actualul executiv a încălcat în repetate rânduri legislația în vigoare, Constituția Republicii Moldova, subminând suveranitatea și securitatea financiar-economică a țării, a admis violarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, încălcând principiile statului de drept, valorile consfințite în Constituția Republicii Moldova și instrumentele internaționale. Guvernul Chicu a mai fost învinuit de gestionarea necorespunzătoare a situației pe timp de pademie, facilitarea contrabandei cu țigări din Transnistria, implementarea schemelor de delapidare a resurselor bugetare, încheierea Acordului de finanțare cu Federația Rusă în defavoarea Republicii Moldova”, scrie în textul moțiunii de cenzură.

Moțiunea de cenzură exprimă retragerea încrederii acordate Guvernului la investitură. Moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului poate fi inițiată de cel puțin 1/4 din numărul deputaților aleși și se adoptă cu votul majorității deputaților prezenți.

Irina Odobescu
17/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii