joi, 28 martie, 2024
13.9 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeConstantin Condrea: La ce recolte am obținut, regret că nu am semănat minim 100...

Constantin Condrea: La ce recolte am obținut, regret că nu am semănat minim 100 ha de rapiță Dekalb

Recomandate

În acest an, compania Roșiori Lux a semănat 5 hectare de rapiță hibrizi Dekalb pentru a testa eficiența acestora. Chiar dacă a fost un an de-a dreptul dificil, performanțele obținute la capitolul productivitate au fost foarte bune, susține Constantin Condrea, agronomul principal al companiei.

„În dependență de an, recoltam circa 2 tone de rapiță per hectar. Acest lucru ne-a determinat, cumva, să oferim tot mai puțin teren acestei culturi. Însă, datorită faptului că rapița este absolut necesară pentru un asolament echilibrat, dar și încurajat de Eugeniu Fetescu, care este în prezent reprezentant Regiunea Nord în cadrul companiei Bayer, am decis să testăm 3 hibrizi Dekalb. Sincer să fiu, suntem foarte mulțumiți de rezultat”, a menționat pentru Agrobiznes Constantin Condrea.

Hibrizii de rapiță pentru care a optat Roșiori Lux sunt:

  • DK Exstorm – semi-timpuriu, cu un conținut sporit de ulei și rezistență bună la frângerea tulpinilor și toleranță la scuturarea boabelor din silicve;
  • DK Exception – semi-timpuriu, cu o rezistență excelentă la frângerea tulpinilor, conținut foarte bun de ulei și toleranță la scuturarea boabelor;
  • DK Imaret CL –  singurul hibrid de pe piaţă cu toleranță la Lupoaie (Orobanche) și caracteristici similare cu DK Exception.

„Tot pe același câmp pe care am semănat acești 3 hibrizi, respectând tehnologia, obțineam circa 2 tone de rapiță/ha, acum minimul este de 3,28 tone/hectar. Consider că acest lucru se datorează geneticii superioare, pentru care, l-a sigur, vom opta și în următorul sezon”.

Pentru a ne convinge de performanță, am participat la recoltarea unuia dintre cei 3 hibrizi, iar după ce au fost făcute calculele necesare, Eugeniu Fetescu ne-a prezentat rezultatele obținute, dar și specificat câteva aspecte tehnologice importante.

„Lotul demonstrativ a fost înființat pe data de 6 septembrie. Pe parcursul vegetației, am aplicat produsele marca Bayer, printre care fungicidele Tilmor® și Propulse®. DK Exception este un hibrid nou apărut pe piață, care ne-am dorit să-l testăm și în această regiune. Acesta s-a dovedit a fi cel mai productiv -3,61t/ha, urmat de DK Imaret – 3,57 t/ha și DK Extorm – 3,28 t/ha. Pentru recolte bune de rapiță, este foarte important să alegem hibridul potrivit și respectăm tehnologia”, explică Eugeniu Fetescu, reprezentant Regiunea Nord.

Recoltatele prezentate au fost calculate la umiditatea standard a boabelor de 8%. Astfel, recolta medie obținută de la cei 3 hibrizi este de aproape 3,5 tone (3,49).

Constantin Condrea susține că s-a convins de faptul că rapița este o cultură rentabilă, în cazul în care sunt semănate semințe de calitate și respectată tehnologia. Astfel, împreună cu administratorul întreprinderii, deja au stabilit ce suprafață vor dedica hibrizilor Dekalb în sezonul următor.

„Suntem foarte mulțumiți că am reușit să obținem asemenea rezultate. Regretăm mult că nu am semănat minim 100 de hectare cu acești hibrizi . Pentru anul viitor, planificăm să semănăm minim 150 sau poate și 200 de hectare, optând pentru hibrizii de rapiță Dekalb”, a conchis Constantin Condrea.

Cere semințele Dekalb de la distribuitorii oficiali ai companiei.

Bayer
Bayerhttps://agrobiznes.md/bayer
Reprezentanţa Companiei „BAYER” SRL Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt 196 MD-2004, mun. Chişinău Tel: 022 212 354; 022 211 155; 069 300 529 sau 069 914 093 Email: [email protected]

Citește și ›

Advertoriale