‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
26.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAlexandru Plămădeală: Împreună, am construit un depozit frigorific cu capacitatea de o mie de...

Alexandru Plămădeală: Împreună, am construit un depozit frigorific cu capacitatea de o mie de tone

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Fermierii au fost dintotdeauna preocupați de transformarea sectorului agricol în unul modern, care să le aducă locuitorilor din sate condiţii de viaţă şi de muncă mai bune. Una dintre marile lupte în care este antrenat sectorul agricol la nivel european este creșterea numărului și varietății de întreprinderi agricole viabile și durabile din punct de vedere economic.

Agricultorii din Republica Moldova, deopotrivă, au înțeles că pentru a avea un randament mai mare, trebuie să-și unească forțele și să acționeze prin asociere în grupuri de producători.

Este și povestea Cooperativei de Întreprinzător VISAD-FRUCT din satul Lencăuți, raionul Ocnița. Grupul de producători (GdP) a fost înființat în urmă cu 5 ani și este format din 5 membri.

Suntem 4 gospodării țărănești și un SRL. Inițiativa de a crea grupul de producători a venit de la directorul SRL DORIGAS AGRO, Alexandru Plămădeală. Ne-a convins cu ușurință, nimeni nu a avut dubii sau replici negative. Până și pachetul de documente a fost  simplu de adunat”, spune Igor Plămădeală, membru al GdP VISAD-FRUCT.

Administratorul CÎ VISAD-FRUCT, Alexandru Plămădeală, își amintește cu entuziasm despre începutul afacerii.

În 2015 am creat grupul de producători, hotărâți să construim un frigider de 1000 de tone. Nu reușeam să adunăm toți banii, deoarece costul proiectului se ridica la 14 milioane de lei. Atunci ne-am adresat la MAC-P, am obținut finanțare și în circa 8 luni noi deja aveam frigiderul în care să depozităm o mie de tone de producție. Acesta deja lucrează al doilea sezon”, spune Alexandru Plămădeală.

Proiectul MAC-P a oferit finanțare în valoare de 40% din costul investiției, restul 60% au fost investiți de membrii grupului

Valoarea grantului acordat de MAC-P – 291 700 de dolari

Grupul de producători se ocupă cu producerea fructelor – mere, prune și cireșe.

Avem 15 hectare de cireș, 5 hectare de prun și 80 de hectare de măr. Livada tânără de mere are 26 hectare, restul e pe rod de acum 6-8 ani”, afirmă cu mândrie fermierul.

‹ adv ›

Anterior, membrii grupului de producători strângeau roada și erau nevoiți să o comercializeze imediat, din câmp. Datorită proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), ambiției și eforturilor depuse, astăzi grupul de producători deține un depozit frigorific, un stivuitor și o sală de ambalare cu linie de sortare și o uscătorie.

Până a construi frigiderul noi întotdeauna ne străduiam să vindem merele până la 1 noiembrie, deoarece în decembrie veneau frigurile, înghețau și pierdeam mult. Vindeam merele la un preț de 5 lei, iar după ce am construit frigiderul, prețul s-a ridicat de două ori, la 10 lei și apoi până la 12 lei”, ne spune cu față senină Administratorul GdP, Alexandru Plămădeală.

Pe lângă ajutorul financiar, fermierii au beneficiat și de sprijin consultativ, care este la fel de valoros.

Am fost ajutați foarte mult de MAC-P la etape decisive, începând de la crearea grupului de producători, până la depunerea dosarului pentru recunoaștere. Dacă nu era MAC-P, nu reușeam să formăm grupul și nici acces la granturi nu aveam. De asemenea, a crescut capacitatea de export. Socotiți, înainte comercializam cât reușeam din mărul calitativ și restul rămânea în țară la suc, dar acum îl depozităm și îl exportăm la tonaj mai mare”, menționează Igor Plămădeală.

Principala piață de export a Grupului de producători este Federația Rusă.

Mărul care este bun se vinde tot prin intermediari pe piața externă, în Rusia. Pe intern, colaborăm cu câteva companii de sucuri. Nu e ușor să exporți produsele tale peste hotare. Dacă faci contract de export, trebuie să îți asumi să fie cantități stabile, să fii responsabil și să livrezi producție de aceeași calitate”, adaugă agricultorul.

‹ adv ›

Anual, grupul produce circa 1500 de tone de producție de calitate înaltă, care este păstrată în frigider.

Perioada de depozitare în frigider este de circa 8 luni. Cum începe recoltarea mărului de vară, depozităm, apoi îl comercializăm și îl punem pe cel de toamnă”, spune Igor Plămădeală.

Relația dintre membri este foarte bună.

Cu regularitate ne întâlnim în ședințe, cel puțin o dată în lună. Dar dacă apar întrebări se poate și o dată pe săptămână, depinde de situație”, relatează Igor Plămădeală.

Odată cu crearea și dezvoltarea grupului de producători, a evoluat și experiența membrilor grupului de a-și gestiona afacerea. Avantajele de bază sunt majorarea suprafețelor de livezi și timpul de depozitare și păstrare a produselor agricole pe care le cultivă.

Dezavantaje nu sunt. E clar că lucrul în comun e mai favorabil și are o durabilitate mai mare. Și soiurile de fructe sunt mai multe, și capacitatea de a face investiții este mai mare. Atunci când trebuie ne mai ajutăm unul pe altul, unul cunoaște ceva, altul cunoaște altceva; e foarte ușor să lucrăm în grup, să evoluăm și să muncim împreună spre același scop”, zice administratorul GdP.

În cadrul grupului de producători VISAD-FRUCT activează 39 de lucrători permanenți – 4 angajați în conducere: un administrator, un contabil, responsabilii de stivuitor și linia de sortare și încă 35 de lucrători. În funcție de volumul de lucru, numărul lor crește cu circa 25-30 de lucrători sezonieri ce vin din satele vecine.

Igor Plămădeală menționează că numărul de angajați s-a mărit din momentul creării GdP, odată cu creșterea numărului de hectare pe care le dețin. Pe lângă aceasta s-au mărit și salariile lucrătorilor, ceea ce a avut un efect favorabil pentru bunăstarea locuitorilor din regiune. „Dacă în 2015 salariul plătit per o zi de muncă în câmp era de 200 de lei, acum începe de la 300 de lei”.

Pandemia COVID-19 i-a prins într-o stare relativ bună.

Producția din anul precedent a fost vândută toată. La investiții nu prea ne gândeam pentru că avem de rambursat un credit. Tăierile pomilor am finalizat-o până la pandemie, dar acum când e nevoie de stropit, băieții folosesc măști, ei și până la pandemie mergeau la stropit cu măști”.

Membrii grupului spun că au planuri de dezvoltare mărețe, pe care încetul cu încetul le pun în aplicare.

Mergem spre lărgirea afacerii. La început aveam împreună aproape 50 hectare de pământ și în 5 ani iată că ne-am dezvoltat până la 92 de hectare, aici includem și livada tânără și cea veche. Am avut ocazia să mergem în Olanda și am întâlnit agricultori care au livezi și vii. Am înțeles că cel mai important lucru e să ne facem lucrul calitativ”.  

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›