Expert politic: PSRM e aproape sigur că PD nu va părăsi coaliția, mai ales că nici PAS, nici Platforma DA nu oferă democraților nimic în eventualul nou Guvern

Partidul Socialiștilor se pregătește intens de alegerile prezidențiale, dar și de eventuale anticipate parlamentare. Chiar și modificările la Codul Electoral care se impun cu „repeziciune, indiferent de costurile de imagine și atitudinea actorilor externi”, denotă dorința socialiștilor de a crea condiții cât mai favorabile pentru PSRM și pentru candidatul acestuia la următoarele scrutine, consideră analistul politic Dionis Cenusa.

Foto: UNIMEDIA

„Aparent, PSRM este sigur că PD nu va abandona coaliția de guvernare, deoarece înțelege că democrații pot deveni nesemnificativi repede, fără poziții în guvernare (pe care nimeni dintre PAS și Platforma DA nu le promite).

Decizia finală aparține celor de la PD, dacă grupările corupte nu reușesc să corupă alți câțiva democrați, evident prin influența care cade sub incidența Codului Penal, pentru ca moțiunea Platformei DA să obțină cel puțin 51 de voturi”, a comentat expertul politic evenimentele din această dimineață din cadrul Parlamentului.

Platforma DA și Partidul Acțiune și Solidaritate au semnat, după mai multe discuții și presiuni publice, o moțiune de cenzură împotriva actualului Guvern. Asta chiar dacă PAS anunța acum două zile că o decizie finală va lua abia sâmbătă, în mod statutar, la Consiliul Național Politic al formațiunii. Documentul a fost prezentat în ședința în plen de astăzi a Legislativului și, potrivit procedurii, urmează să fie examinată la una dintre ședințele de săptămâna următoare.

PAS a invitat democrații să susțină moțiunea și chiar a inițiat negocieri în acest sens, departe de ochii presei însă. La final PD a anunțat că nu este gata să voteze alături de cei care au părăsit anterior rândurile democraților, numindu-i „transfugi și corupți”.


Pub