Dionis Cenusa: Un vot cu Șor și Candu o poate costa pe Maia Sandu eventuala victorie la prezidențiale

Mișcările Partidului Acțiune și Solidaritate sunt interesante, dar poartă și un caracter periculos, sub unele aspecte. Analistul politic Dionis Cenusa crede că formațiunea condusă de Maia Sandu trebuie să-și „raționalizeze” mesajul, atunci când vorbește despre modificările la Codul Electoral și să se abțină de la declarații, „care se înscriu în caracteristicile acțiunilor de dezinformare”, atunci când se referă la „fraude masive în alegeri”.

Foto: UNIMEDIA

„Un alt moment important este modul cum PAS are de gând să pregătească publicul pentru votarea moțiunii de cenzură împreună cu grupurile oligarhice - Candu și Șor. Or, anume acest aspect poate fi determinant în alegerile prezidențiale. Acest vot o poate costa pe Maia Sandu eventuala victorie la prezidențiale”, a comentat Cenusa, după ce PAS a semnat moțiunea de cenzură înaintată de Platforma DA, deși anunțase cu doar două zile în urmă că va lua o decizie abia la ședința Consiliului Național din această sâmbătă, în conformitate cu statutul formațiunii.

„Graba PAS este explicată de presiunea publică eficientă a Platformei DA, dar și de dorinta de a valorifica disputele în jurul modificării Codului Electoral. Aceste dispute pe temă electorală sunt o găselniță reușita, care justifică decizia PAS de a demite o guvernare, ale căror reforme au fost apreciate și recunoscute de către UE, inclusiv prin anunțarea asistenței macro-financiare”, consideră Cenusă.

Expertul atenționează PAS însă să se abțină de la mesaje extreme, ce poartă un caracter de dezinformare, referindu-se în special la declarațiile privind „fraudarea alegerilor”, dar și lipsa de claritate, atunci când sunt comentate modificările la Codul Electoral.

„Dezbaterile pe tema Codului Electoral trebuie rationalizate. Pe de o parte, PAS spune că modificarea regulilor jocului înainte de alegeri nu corespunde standardelor internaționale. Pe de altă parte, tot PAS (Sergiu Litvinenco) sugerează că majoritatea parlamentară trebuie să ia în considerare recomandările societății civile. Sau prima sau a doua poziție ar fi avut o logică și coerență. Altfel, mesajul este confuz și contradictoriu. În orice caz, regulile jocului par să fie schimbate în regiune, inclusiv cu medierea UE și SUA, după cum arată cazul Georgiei, unde s-au făcut modificări, inclusiv de ordin constituțional.

PAS ar trebui să se abțină de la generalizări și afirmații neacoperite cu evidență. Două cazuri per țară nu înseamnă că se comit acțiuni frauduloase peste tot. Aruncarea unor asemenea declarații reduce din credibilitatea mesajului acestei formațiuni. Mai grav, asemenea declarații se înscriu în caracteristicile acțiunilor de dezinformare, pe care mass-media și societatea civilă din țară trebuie să le raporteze, la fel ca în cazul informației false observate la PSRM și alții”, spune analistul Dionis Cenusa.

Expertul apreciază decizia PAS de a iniția negocieri cu Partidul Democrat pentru a-l convinge să susțină moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, dar critică lipsa de transparență a acestui proces.

„Aparent, PAS a înțeles că sunt necesare negocieri cu PD, nu presiuni după cum declara anterior Maia Sandu. Dacă PAS a inițiat aceste negocieri, atunci trebuie să le facă publice și să atragă Platforma DA. În obscuritate, de atins înțelegeri sustenabile este foarte greu sau chiar imposibil”, mai scrie analistul.

Platforma DA și Partidul Acțiune și Solidaritate au semnat, după mai multe discuții și presiuni publice, o moțiune de cenzură împotriva actualului Guvern. Asta chiar dacă PAS anunța acum două zile că o decizie finală va lua abia sâmbătă, în mod statutar, la Consiliul Național Politic al formațiunii. Documentul a fost prezentat în ședința în plen de astăzi a Legislativului și, potrivit procedurii, urmează să fie examinată la una dintre ședințele de săptămâna următoare.

PAS a invitat democrații să susțină moțiunea și chiar a inițiat negocieri în acest sens, departe de ochii presei însă. La final PD a anunțat că nu este gata să voteze alături de cei care au părăsit anterior rândurile democraților, numindu-i „transfugi și corupți”.


Pub