CSP vine cu precizări în legătura cu demiterea din funcție a lui Vitalie Galeru

Consiliului Superior al Procurorilor a anunțat într-un comunicat de presă că examinarea procedurii disciplinare în cazul lui Galeru s-a desfășurat în ședință închisă, pentru a nu afecta atât regimul informațiilor cu acces limitat, cât și clauza de confidențialitate a urmăririi penale. Aceștia scriu să „unele încălcări ce fac obiectul procedurii disciplinare țin de procese penale aflate în derulare, fiind interzis prin lege ca la această etapă circumstanțele în speță să fie făcute publice”. Respectiv CSP nu poate să se detașeze de aceste principii și urmează să asigure ordinea stabilită pentru situațiile când cazurile sunt examinate în ședință închisă.

Foto: realitatealive.md

CSP mai scrie că pe cale de consecință, nu este posibilă publicarea integrală a hotărârilor Consiliului Superior al Procurorilor în situațiile când au fost adoptate în ședință închisă, dat fiind faptul că sunt susceptibile căilor de atac și până la epuizarea acestora, nu au caracter definitiv.

„Referințele făcute în spațiul public pe acest subiect inoculează ideea că sancționarea cu eliberare din funcția de procuror ar putea avea tangență cu gestionarea unor dosare de rezonanță socială sporită, însă promovarea acestei percepții nu are susținere factologică.

Consiliul Superior al Procurorilor menționează că Legea cu privire la Procuratură stabilește criterii clare și precise în baza cărora se desfășoară procedurile disciplinare în privința procurorilor și aplicarea sancțiunilor disciplinare se aliniază exclusiv normelor legale de referință”, scrie în comunicat.

Amintim că procurorul Vitalie Galeru care a gestionat mai multe dosare de rezonanță în ultimii ani a fost demis de către Consiliului Superior al Procurorilor. O decizie în acest sens a fost aprobată de CSP, la ședința din 3 iulie.


Pub