(video) Popșoi și Diacov, declarații dure în Parlament: „Domnule Diacov, dvs ar trebui să vă fie porecla 108”. „Foaie verde, toți ce au visat azi noapte, vin și spun la microfoane”

Proiectul de lege cu privire la trecerea responsabilităților poliției economice către fisc a provocat dispute în plen. După mai multe dezbari între opoziție și ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, Dumitru Diacov a propus aplicarea articolului 108 din regulamentul Parlamentului. (n.r. încheierea tuturor dezbaterilor, polemicilor asupra unui subiect).

La această propunere a intervenit vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, care a spus că: „Domnule Diacov, dvs ar trebui să vă fie porecla 108. Pentru că la cât de des dvs încercați să opriți dezbaterile pe proiecte interesante, pur și simplu este rușinos. Acest proiect, dacă era dezbătut în comisie bine, nu erau atâtea întrebări”, a punctat Popșoi.

În replică, Diacov a punctat că nu este împotriva discuțiilor asupra proiectelor de legi. „Iată așa, niște băieței tineri ca dvs. care în viața lor nu au făcut nimic absolut, nu au condus un colectiv.. și dvs. discutați un proiect foarte important și nu puneți întrebări pe proiect, dar faceți declarații politice. […] Nu există parlament în lumea aceasta, unde să se discute ca în Parlamentul RM. Toți foaie verde, toți ce au visat azi noapte, vin și spun la microfoane”, a conchis Diacov.

Potrivit proiectului, care urmează să fie votat în lectura a 2-a, se evidențiază că Legea cu privire la activitatea Poliției și statutul polițistului nu reglementează cu exactitate modul de organizare a subdiviziunilor teritoriale ale Poliției, ceea ce contravine prevederilor din Legea privind administraţia publică centrală de specialitate, care stipulează că serviciile publice desconcentrate se amplasează pe teritoriul unităţilor administrativ-teritoriale şi pot fi grupate zonal.

Totodată, modificarea art.15 din Legea cu privire la activitatea Poliției și statutul polițistului nr.320/2012 este dictată de imperativul executării obiectivelor Strategiei de dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.587/2016 și a Strategiei naționale de ordine și securitate publică, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.354/2017, Suportul bugetar al partenerilor externi pentru Reforma Poliței, care prevăd expres regionalizarea unor structuri ale Poliției în vederea asigurării suportului operativ și administrativ al inspectoratelor de poliție, precum și ajustarea periodică a structurilor Poliției în raport cu evoluția standardelor europene și tendințelor fenomenului infracțional


Pub