Igor Dodon: „Ceea ce se întâmplă în Parlament este o aventură a fostelor partide din Blocul ACUM sau o înțelegere cu oligarhii, ce vor să controleze instituțiile statului”

„Ceea ce se întâmplă astăzi în Parlament nu are nimic în comun cu interesele cetățenilor, care așteaptă din partea deputaților tuturor partidelor să fie mai aproape de popor și să rezolve problemele cu care se confruntă cetățenii din cauza pandemiei, secetei și crizei economice, nu să se ocupe de reglări de conturi politice în organul legislativ”, a declarat Igor Dodon, pentru Sputnik, comentând moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, prezentată astăzi de către opoziție în plenul Parlamentului.

Foto: UNIMEDIA

„Tentativele de a demite Guvernul, după ce acesta a adoptat decizii importante pentru pensionari, pentru lucrători medicali, agricultori, funcționari de stat, când a fost lansat procesul de întoarcere a Aeroportului în proprietatea statului și au fost obținute niște rezultate reale în investigarea și tragerea la răspundere a celor vinovați de furtul miliardului, arată mai mult, fie ca o aventură a partidelor din fostul bloc ACUM, fie ca o înțelegere cu forțele oligarhice, care vor să-și restabilească controlul asupra instituțiilor de stat”, a adăugat președintele țării.

Totodată, Igor Dodon a menționat că indiferent de modul în care vor decurge lucrurile în privința moțiunii de cenzură, „șeful statului va face tot ce îi stă în puteri pentru ca cetățenii să nu aibă de suferit și nu va permite forțelor oligarhice să captureze din nou statul”. De asemenea, președintele consideră că actualul Guvern, condus de Ion Chicu, face față situației de criză și nu există motive clare pentru demiterea acestuia.

Platforma DA și Partidul Acțiune și Solidaritate au semnat, după mai multe discuții și presiuni publice, o moțiune de cenzură împotriva actualului Guvern. Asta chiar dacă PAS anunța acum două zile că o decizie finală va lua abia sâmbătă, în mod statutar, la Consiliul Național Politic al formațiunii. Documentul a fost prezentat în ședința în plen de astăzi a Legislativului și, potrivit procedurii, urmează să fie examinată la una dintre ședințele de săptămâna următoare.

PAS a invitat democrații să susțină moțiunea și chiar a inițiat negocieri în acest sens, departe de ochii presei. La final PD a anunțat că nu este gata să voteze alături de cei care au părăsit anterior rândurile democraților, numindu-i „transfugi și corupți”. Fără aceștia însă opoziția nu deține suficiente voturi pentru a demite Executivul și pentru a numi un nou Guvern.


Pub