BNM se declară îngrijorată și nedumerită de perchezițiile din această dimineață și face aluzii la „ingerințe în competențele instituției”

În legătură cu percheziții la domiciliile mai multor angajați ai BNM cu funcții de conducători de direcții și adjuncți, Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță că este profund îngrijorată față de acțiunile date împotriva unor angajați cu funcții-cheie. Într-un comunicat de presă, reprezentanții BNM spun că instituția și angajații săi au cooperat pe deplin cu ancheta, iar acțiunile organului de urmărire penală ar putea fi percepute ca o ingerință în competența exclusivă a BNM de evaluare și supraveghere a acționariatului bancar. Potrivit lor, acțiunile respective împiedică personalul unei bănci centrale să își exercite atribuțiile în mod adecvat și reduce capacitatea instituției de a asigura supravegherea, transparența și stabilitatea sectorului bancar.

Foto: UNIMEDIA

Aceștia spun că dosarul vizează o hotărâre a BNM luată în conformitate cu angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul Memorandumului cu FMI, în contextul procesului amplu de reformare a sistemului bancar, desfășurat în ultimii aproape patru ani de Banca Națională, cu scopul de a asigura transparentizarea acționariatului, o guvernare corporativă sănătoasă în bănci și un cadru de reglementare necesar pentru afirmarea unui sector bancar stabil.

BNM mai scrie că aceasta exercită un mandat complex care urmărește protejarea interesului public.

„Măsurile de supraveghere sunt fundamentate pe evaluări calitative și judecată profesională de o complexitate deosebită ale angajaților BNM, susceptibile de interpretări divergente de către persoanele vizate de actul de supraveghere, precum și de terțe persoane și autorități. Interesele financiare deosebit de mari, afectate de măsurile adoptate de BNM, pe de o parte, precum și complexitatea raționamentelor profesionale aplicate de personalul BNM, pe de altă parte, sporesc exponențial riscurile litigioase la care este expusă BNM și angajații acesteia”, scrie în mesaj.

Reprezentanții mai spun că, BNM este singura autoritate în măsură să se pronunțe asupra considerentelor de oportunitate, a evaluărilor și analizelor calitative care stau la baza emiterii actelor sale privind aplicarea sancțiunilor, măsurilor sancționatoare și a altor măsuri.

„Procedurile judiciare și pre-judiciare de orice natură, indiferent de soluția finală, îndreptate împotriva BNM și/sau angajaților acesteia au un puternic efect descurajator asupra BNM și de intimidare a angajaților săi în exercitarea cu bună-credință a atribuțiilor funcționale de evaluare a riscurilor, compromițând capacitatea exercitării obiective și independente a atribuțiilor acesteia care au drept scop atingerea obiectivelor de interes public”, mai scrie în comunicat.

Amintim că astăzi, la primele ore ale dimineții ofițerii CNA au desfășurat percheziții la domiciliile mai multor angajați ai BNM cu funcții de conducători de direcții și adjuncți. Potrivit ofițerei de presă a Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi, aceștia sunt bănuiți că, acționând concertat, ar fi încercat să favorizeze un grup de acționari ai unei bănci comerciale în defavoarea altor deținători de acțiuni, cauzându-le un prejudiciu de peste 123 de milioane de lei.


Pub