Două terenuri de lângă Circ, întoarse în posesia municipalității după 18 ani

Două terenuri de aproximativ două hectare din preajma Circului, au revenit în posesia municipiului Chișinău, a anunțat astăzi primarul Ion Ceban, care a menționat că a fost deschisă o cauză penală în cadrul căreia urmează să se verifice modul în care aceste terenuri au fost înstrăinate.

Foto: Ion Ceban/Facebook

„Cu multă rezistență din partea consilierilor, astăzi, prin votul CMC am reușit returnarea municipalității două terenuri de aproximativ 2 hectare de pământ din preajma Circului”, a scris edilul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, terenurile au fost transmise în anul 2002, cu titlu gratuit, unei Asociații, în folosință provizorie, care urma să construiască un complex sportiv. Pe parcursul anilor terenurile nu au fost valorificate și au fost lăsate în paragină.

Ceban spune că asociația nu a respectat condițiile deciziei CMC, prin urmare, a propus Consiliului Municipal de a anula decizia și de a întoarce aceste terenuri în proprietatea municipalității.

Totodată, Ion Ceban a menționat că acestea sunt „primele terenuri, care au fost anterior acaparate ilegal în Chișinău, au fost întoarse locuitorilor”.

Pe faptul „înstrăinării” celor două terenuri a fost pornită o cauză penală, care în prezent se află în examinare.

„Sunt de părere că instanțele judecătorești nu trebuie să apere interesele unor persoane, dar să procedeze corect și legal în raport cu cetățenii. Vom urmări atent cum se vor desfășura lucrurile în această situație”, a spus primarul care a promis că angajații Primăriei vor identifica și alte terenuri municipale preluate prin scheme și vor cere consiliului să fie întoarse în posesia municipalității.

Amintim că pe terenul de lângă Circ, aflat pe bulevardul Renașterii Naționale, urma să se construiască un stadion Național. Suprafața locului rezervat încă în 2006 pentru stadion este de 27 hectare. Atunci, prin decizia Consiliului municipal Chișinău, un agent economic a primit terenul pentru a efectua lucrările de construcție ale unui stadion olimpic. La luarea deciziei, autoritățile municipale au ținut cont de o Hotărâre de Guvern și de contractul semnat între autoritățile centrale și companie.

Astfel, dacă totul se efectua conform planului, în 2010 arena deja trebuia să fie gata.

Totuși, lucrările au rămas neîncepute din cauza că agentul economic a propus ca în preajma stadionului să fie construite și câteva blocuri locative. Odată ce au aflat despre asta, Guvernul și Primăria au respins conceptul propus de agent. Cel din urmă a refuzat mai apoi să își ducă la bun sfârșit proiectul.


Pub