Proiectul noului Cod vamal, asemănător cu cel al UE, aprobat în prima lectură. Ce prevede acesta

Deputații au votat pentru adoptarea noului Cod vamal al Republicii Moldova, în I-a lectură. Având în vedere impactul foarte mare al Codului vamal asupra agenților economici, se propune ca acesta să intre în vigoare la 1 ianuarie 2022, astfel încât instituțiile și mediul de afaceri să obțină timp suficient de a se conforma noilor prevederi.

Foto: UNIMEDIA

Noul Cod vamal vine să sistematizeze legislația vamală și va cuprinde actualul Cod vamal, Legea cu privire la tariful vamal și Legea cu privire modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice. Acesta are 11 titluri, împărțite în capitole și în secțiuni, având peste o mie de file.

Proiectul noului Cod vamal al Republicii Moldova a fost elaborat, timp de trei ani, de diferite echipe ale instituțiilor guvernamentale, inclusiv Ministerul Finanțelor, Serviciul Vamal, în comun cu experții Băncii Mondiale. Acesta a fost elaborat ținându-se cont de bunele practici internaționale și este apropiat prevederilor Codului vamal al Uniunii Europene.

Primul Cod vamal al Republicii Moldova a fost adoptat în 1993, cel de-al doilea – în 2000.

„Evoluțiile economice naționale și internaționale, concurența internațională au determinat necesitatea unor noi concepte vamale care urmează a fi integrate în noul Cod vamal”, se arată în nota informativă la proiect.


Pub