Votat în Parlament: Judecătorii vinovați de condamnarea RM la CtEDO vor putea fi trași la răspundere penală sau disciplinară

Judecătorii vor putea fi trași la răspundere în cazul în care, în urma deciziilor luate de aceștia, Republica Moldova va fi condamnată la CtEDO. Proiectul a fost votat în prima lectură în ședința Parlamentului.

Foto: bizlaw

Potrivit proiectului, în Legea nr. 544/1995 cu privire la statutul judecătorului se propune modificarea articolului 19 alineatului (3) în vederea exceptării inviolabilității judecătorului pentru cazurile în care în cadrul unei proceduri disciplinare s-a constatat intenția ori neglijența gravă în acțiunile sau inacțiunile acestuia care au dus la constatarea de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, printr-o hotărîre, a încălcării drepturilor sau libertăţilor fundamentale ale unei persoane și dispunerea încasării unor sume în beneficiul acestora sau la pronunțarea unei hotărîri de către o instanță judecătorească națională, ca urmare a condamnării statului de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, prin care s-a dispus acordarea mijloacelor financiare din bugetul de stat. Așadar, legea garantează principiul inviolabilității judecătorului, or acesta urmează a fi tras la răspundere penală sau disciplinară doar pentru cazurile în care, prin sentință definitivă a fost stabilită vinovăția lui sau în acțiunile sau inacțiunile acestuia a fost constatată intenția sau neglijența gravă, potrivit unei proceduri disciplinare.

Proiectul vine cu o serie de modificări la Legea nr. 178/2014 cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor printre care:

Articolul 19 din Legea menționată se va completa potrivit proiectului cu prevederi prin care se va oferi dreptul Ministerului Justiției, la notificarea Agentului guvernamental, de a sesiza inspecția judiciară, astfel sesizarea privind faptele care pot constitui abateri disciplinare comise de judecători va putea fi înaintată de minister în cazul în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat, printro hotărîre încălcarea drepturilor sau libertăţilor fundamentale, or, la moment, printre subiecții cu drept de sesizare prevăzuți la art.19 Ministerul Justiției nu figurează, iar potrivit proiectului procedura disciplinară inițiată la sesizarea ministerului se va desfășura conform regulilor generale.

Articolul 21 din aceiași lege se va completa cu un alineatul (3), care va stabili că „Sesizările Ministerului Justiției depuse în conformitate cu art. 19 alin. (1) lit. e) nu pot fi considerate vădit neîntemeiate chiar dacă a expirat termenul de prescripție prevăzut la art. 5.”. Astfel, norma va institui o excepție pentru inspecția judiciară care urmează să examineze sesizările Ministerului Justiției, aceștia urmînd să examineze sesizarea respectivă chiar dacă termenul de atragere la răspundere disciplinară a expirat, or la moment inspecția judiciară este obligată să respingă ca inadmisibile toate sesizările a căror termen de tragere la răspundere disciplinară a expirat, iar la articolul 23 alin.(11 ) legea menționată se va completa cu norma care instituie obligativitatea inspecției judiciare de a expedia Ministerului Justiției decizia de respingere a sesizării acestuia, în cazurile în care a fost emisă o asemenea decizie.

Amintim că Republica Moldova a fost condamnată definitiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în dosarul Casei de Comerț „Gemenii” S.A., la 14 ani de la depunerea cererii. Prin urmare, Guvernul este obligat să plătească venitul ratat și să reîntoarcă clădirea și terenul înstrăinat asociației „Ojog și Alții”.

În caz contrar, statul va trebuie să plătească reclamanților în comun, în același termen, 2.120.000 euro.

În acest sens, Ion Chicu i-a cerut ministrului Finanțelor, Serghei Pușcuța, să reducă finanțarea sistemului judecătoresc cu 70 de milioane de lei.


Pub