Turist în Moldova: Tudora, Ștefan Vodă

Tudora este localitatea cunoscută în rândul cetățenilor ca unul dintre punctele de trecere a frontierii. Localnicii spun că denumirea satului vine de la întemeietoarea localităţii, care a construit un mic han nu departe de vechiul șleah moldovenesc, iar apoi feciorii și nepoții ei au pus temelia satului care îi poartă și azi numele.

Recent, localitatea a intrat în vizorul turiștilor datorită unei noi pensiuni deschise pe malul bătrânului Nistru. La pensiunea „La Tudora” , potrivit proprietarilor, pe malul Nistrului de jos, într-un colț al țării îți găsești liniștea adusă de valurile bătrânului râu. „Aici poți să te alinți cu mese copioase ca pe vremea boierilor moldavi, cu zeamă de pește făcută pe foc, mămăligă scoaptă pe jăratic și friptură din cocoș de casă”, spun Dorina și Dorel Onici, proprietarii pensiunii. Pe lângă căsuța de lemn unde miroase a pădure și flori de câmp, aici vei da peste stoguri de fân, acoperite cu țolișoare vechi, „de când Făt-Frumos se iubea cu Ileana Cosânzeana și șezătorile erau la modă”. 

Unde este și cum ajungi

Satul Tudora se află la 42 km spre sud-est de la Ştefan Vodă, mergând pe un drum asfaltat, iar  de la Chișinău – 150 km în direcția sud-est. Prețul unui bilet de autobuz este 86 de lei. 

 Ce oferă și cât costă

Pensiunea „La Tudora” are o căsuța de lemn pentru două persoane, cu toate comoditățile, construită pe vârful dealului. Închirierea acesteia costă 800 lei pe noapte cu 3 mese incluse: dejun, prânz și cină. Pentru cei care vor să se odihnească nemijlocit pe malul râului Nistru, pensiunea pune la dispoziție loc de campare, dar și corturi, la prețul de 500 de lei, cu trei mese incluse.

Pe malul Nistrului este instalat și un foișor pentru picnicuri, unde poți „să întâlnești apusul pe malul râului Nistru cu o bucată de plăcintă și niște vin roșu”.

Dorina Onici, proprietara pensiunii, ne-a povestit că pensiunea „La Tudora” colaborează cu muzeul multifuncțional „La Bunici” din localitate, de aceea oaspeții au posibilitatea să participe la atelierul „La roata olarului”, unde poți să-ți faci oala cu propriile mâini, să încerci primii pași în arta împletitului cu pănuși sau să înveți arta țesutului la stativ. Prețul de participare la aceste ședințe este inclus în costul biletului de intrare la muzeu – 50 de lei. Seara pensiunea organizează plimbarea cu barca pe Nistru. Prețul unei plimbări este de 50 lei per persoană. 

Locuri frumoase de văzut

Potrivit localnicilor la Tudora neapărat trebuie să vizitezi cea mai veche biserică din raion. Biserica veche „Sfântul Averachie” a fost ridicată în 1866 pe locul bisericii din lemn de la 1808/1811. În perioada sovietică în incinta bisericii funcționa un muze de studiere a ținutului natal, iar redeschiderea lăcașului sfânt a avut loc în anii ‘90. 

Râpa de piatră este un monument al naturii de tip geologic sau paleontologic pe care nu-l poți rata. Tot aici aici vei putea să vezi nisipuri argiloase de vârstă chersoniană, cu resturi de moluște, resturi scheletice ale unor reprezentanți ai faunei ce au trăit cu mii de ani în urmă prin aceste locuri.

Dorina Onici ne-a îndrumat și spre o vinărie tânără din localitate, care se numește Anfepur, unde poți degusta și cumpăra vinuri alese. Totodată, mândria localității sunt livezile de piersici, unde poți să te bucuri de fructele suculente. 

Vezi și: Turist în Moldova: Palanca, Ștefan Vodă

Ce spun localnicii/oamenii care au fost

„Superb locul, recomandat tuturor”,

„N-am răbdare sa vin acasă și sa trec pe la voi.”,

„Bravo! Foarte frumos, pitoresc și potrivit pentru momente de reculegere, regăsire personală și spirituală! Vă îndemn să promovați și în acest sens. Lumea este din ce în ce mai deschisă spre meditație, contemplare și conexiune cu mama-natură, iar locul acesta este perfect pentru tabere de dezvoltare personală!”,

„Această familie are nu doar o proprietate minunată și spațioasă lângă Nistru, ci și o atmosferă electrică de bunăvoință și mâncare gustoasă. Această familie înțelege cum oamenii trebuie să se simtă apreciați și să aibă grijă de ei într-o mulțime de moduri; și să te facă să te simți special este marea lor trăsătură”.

Foto: Facebook/ Pensiunea„La Tudora”

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.