Deputaţii PAS acuză că Eugen Nichiforciuc a introdus un amendament la proiectul Codului fiscal, care vine să protejeze afacerile cu țigări

radumarian

Deputaţii PAS acuză că deputatul PD Eugen Nichiforciuc a introdus unele amendamente la proiectul Codului fiscal, care vin în detrimentul Republicii Moldova şi în favoarea afacerilor şi a schemelor ilegale cu ţigări.

Radu Marian declară că amendamentele la Codul fiscal, introduse pe ascuns de către deputatul Eugen Nichiforciuc, vin să protejeze schemele din domeniul ţigărilor şi vrea să stimuleze vânzarea aşa numitelor ţigări cu foi, comercializate de firmele lui Vladimir Andronachi, scrie TVR Moldova.

Potrivit lui Marian, accizele la aceste ţigări sunt cu mult mai mici decât la ţigările obişnuite, iar pe pachetele acestor tipuri de ţigări nu este obligatoriu să se aplice avertismente de sănătate.

În rezultat, statul pierde zeci de milioane de lei pe seama businessului unor deputaţi, mai spune Marian.

Deputatul declară că anterior, ANPS oferea avize pentru aceste ţigări chiar dacă acestea erau vândute ilegal. Acum însă, ANSP nu mai oferă autorizări de vânzare, dar nici nu face nimic pentru a stopa comercializarea ilegală a acestui tip de ţigări.

Întrebat în plenul parlamentului, ministrul finanţelor declară că acest amendament în guvern nu a parvenit, iar guvernul nu s-a expus pe marginea acestuia.

De asemenea, Dumitru Alaiba spune că deputaţii sunt gata să voteze astăzi „cu ochii închişi, proiecte pe care nu le citesc, nu le înţeleg, nu le ştiu efectele”. Alaiba dă drept exemplu proiectul ce ţine de Codul vamal, care are aproape 1 000 de pagini, care a ajuns luni în parlament, a fost analizat ieri de Comisia economie buget şi finanţe în cinci minute, iar astăzi este deja pe masa deputaţilor pentru a fi aprobat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente