Precizările CSP în legătură cu demiterea din sistem a procurorului Vitalie Galeru: „Încălcările admise sunt investigate penal”

Marcela Meglei
16/07/2020

Reprezentanții Consiliului Superior al Procurorilor menționează că procurorul Vitalie Galeru, demis recent din sistem, a admis încălcări care în prezent țin de procese penale aflate în derulare. Asta face imposibilă publicarea integrală a hotărârii CSP în cazul acuzatorului de stat, fiind interzis prin lege ca la această etapă circumstanțele să fie făcute publice.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții CSP subliniază că demiterea lui Galeru din sistem nu are legătură cu gestionarea unor dosare de rezonanță. „Consiliul Superior al Procurorilor menționează că Legea cu privire la Procuratură stabilește criterii clare și precise în baza cărora se desfășoară procedurile disciplinare în privința procurorilor și aplicarea sancțiunilor disciplinare se aliniază exclusiv normelor legale de referință”, se precizează în comunicatul CSP.

Amintim că procurorul Vitalie Galeru a fost eliberat din sistem de Consiliul Superior al Procurorilor la 3 iulie curent. Membrii CSP au admis contestația Inspecției procurorilor și au casat hotărârea Colegiului de disciplină și etică adoptată în privinţa procurorului Vitalie Galeru. Aceștia au adoptat o nouă hotărâre prin care l-au recunoscut vinovat de îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor de serviciu și i-au aplicat sancțiune disciplinară sub formă de mustrare. Totodată, CSP l-a recunoscut vinovat pe procurorul Vitalie Galeru de încălcarea gravă a legii și i-a aplicat cea mai gravă sancțiune disciplinară – eliberarea din funcția de procuror. Vitalie Galeru a reprezentat acuzarea în mai multe dosare de rezonanță, printre care cauza penală a fostului premier Vlad Filat, dosarul coruperii deputaților, dar și dosarul deschis pe numele fostului procuror general interimar, Andrei Pântea, ​

Marcela Meglei
16/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii