‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
19.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleUn dăunător de carantină pentru mai multe țări se dezvoltă activ în livezi

Un dăunător de carantină pentru mai multe țări se dezvoltă activ în livezi

‹ adv ›
‹ adv ›

În condiţiile climatice din luna iunie cu vreme caldă şi cu precipitaţii, pretutindeni s-a semnalat zborul fluturilor din a doua generaţie a moliei orientale a fructelor (Grapholitha molesta). În serile şi nopţile calde şi liniştite va continua zborul fluturilor şi depunerea ouălor pe frunze, lăstari sau fructe.

Molia orientală a fructelor este un dăunător foarte periculos, de carantină pentru multe ţări, inclusiv pentru Federaţia Rusă. Depistată în anul 1902 în plantaţiile de piersic şi păr din nord-estul Chinei şi Japoniei, s-a răspândit în majoritatea ţărilor globului.

Molia orientala a fructelor (Grapholitha molesta) în țara noastră pentru prima dată a fost identificată în 1968 în unele plantaţii de piersic şi prun. În conformitate cu articolul 20 din Legea nr.228 din 23 septembrie anul 2010 cu privire la protecţia plantelor şi la carantina fitosanitară, pentru prevenirea apariţiei şi răspîndirii organismelor dăunătoare, exportul sau reexportul anumitor plante, produse vegetale şi bunuri conexe supuse regimului de carantină fitosanitară se permite doar în cazul în care, înainte de a fi exportate, au fost supuse inspecţiei fitosanitare la locul de producţie sau, în cazul reexportului, la locul de depozitare. 

FOTO: ANSA

Descriere dăunător  

Fluture de culoare brun-cenușiu, de 5-7 mm lungime, cu anvergura aripilor anterioare de 10-15 mm și prezenţa de-a lungul marginii anterioare a șapte perechi de pete albe, fine, în forma de virgula, orientate către vârf, iar pe muchia externă se află câte şapte pete negre. Larva matură este de 12-14 mm lungime, de culoare roșu-deschis.

FOTO: ANSA

Dăunătorul în condiţiile ţării noastre dezvoltă 4 generații pe an. Iernează ca larvă matură într-un cocon mătăsos și dens, în crăpăturile scoarţei ramurilor şi pe trunchi. Primăvara, când temperatura medie zilnică a aerului atinge 15ºC, apar fluturii generației hibernante, care depun ouă pe frunzele din vârful lăstarilor. O femelă depune de la 20 până la 200 ouă.

‹ adv ›

Aduţii apar spre sfârşitul lunii iunie şi dau naştere generaţiei a doua. Ouăle sunt depuse pe frunze, lăstari s-au direct pe fructe, în care se dezvoltă larvele. Pe parcursul lunii august se dezvoltă larvele din a treia generaţie a dăunătorului, fiind cele care produc pagube importante la fructe.

În septembrie femelele depun ouă din generaţia a patra, iar larvele apărute dăunează speciile pomicole cu maturare târzie (măr, păr şi, în special, gutui). Pe la finele lunii septembrie şi octombrie, larvele ajunse la completa dezvoltare, se retrag pentru iernat în diferite adăposturi, inclusiv în depozite, odată cu fructele recoltate.

Dezvoltarea unei generaţii durează 27-44 de zile, în funcţie de condiţiile meteorologice. De aceea, pe parcursul sezonului de vegetaţie, în livezi se pot întâlni toate stadiile de dezvoltare ale dăunătorului, ca rezultat al suprapunerii generaţiilor.

‹ adv ›

Măsuri de prevenire a atacului 

Se recomandă tăierea lăstarilor de piersic atacați de prima generație a moliei orientale. Tăierea  lăstarilor populaţi va diminua densitatea generaţiilor ulterioare;

  • lucrarea solului, atât în rânduri, cât şi printre rânduri ce duce la distrugerea unei mare parte din coconi;
  • dunarea şi distrugerea fructelor infestate;
  • pentru a stabili momentul exact necesar aplicării insecticidelor se vor folosi capcanele cu feromoni;
  • tratamentele chimice se vor efectua la avertizare cu insecticide, conform Registrului de Stat al produselor de uz  fitosanitar şi al fertilizanţilor permise pentru utilizare în Republica Moldova, luând în calcul termenul de pauză până la recoltarea fructelor.  

La efectuarea tratamentelor chimice strict se va respecta tehnica securităţii muncii.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii