Mai puțin grâu în sudul țării. Agricultorii strâng în jur de 400 de kg per hectar. Guvernul vine cu un ajutor de 100 de milioane de lei

Situație dezastroasă în sudul țării la capitolul colectării grâului. În raioanele Basarabeasca, Cimișlia, o parte din UTA Găgăuzia, raportul este de 400 de kg per hectar. Declarațiile au fost făcute de către ministrul Agriculturii Ion Perju în cadrul ședinței Guvernului de astăzi.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit acestuia, campania de colectare a grâului este în plină acțiune și va mai dura 1-2 săptămâni. La ziua de ieri, cantitatea pe țară a grâului este de 600 de mii de tone. Spre comparație, necesarul național, strict necesar, este de 300 de mii de tone.

Dacă partea de sud rămâne afectată, cea de nord pare să ofere roade bune. Astfel, rata medie este de 2000 de kg la hectar, iar în unele localități este de 6000 de kg hectar.

Perju spune că securitatea alimentară este asigurată.

Cât ține de cantitatea orzului, aceasta este de 2 ori mai mică, iar de rapiță este de 1500 de kg la hectar.

În debutul ședinței, prim-ministrul Ion Chicu a declarat că 100 de milioane de lei vor fi repartizați agenților economici care au fost afectați de ploile puternice și secetă. Ministrul Agriculturii urmează să vină cu o listă în acest fel.


Pub