Linkuri accesibilitate

A primit CIA permisiunea președintelui Trump pentru declanșarea atacurilor cibernetice?


CIA e gata să deschidă alt front: cel al războiului cibernetic.

Acțiunile cibernetice împotriva unor entități, fie state sau organizații economice, fac parte din arsenalul geo-strategic acum, la fel ca alte arsenale de agresiune sau apărare.

A primit CIA permisiunea președintelui Trump pentru declanșarea atacurilor cibernetice?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct

În conformitate cu unele surse de presă, președintele Trump ar fi oferit Agenției americane de informații și contra-informații, CIA, autoritatea de a iniția atacuri cibernetice, sub acoperire, ceea ce CIA ceruse încă din timpul administrației Bush.

De atunci încoace, astfel de acțiuni au vizat Rusia și Iranul. Aparent, aprobarea venită de la Donald Trump stabilește că astfel de acțiuni ale CIA nu au nevoie de aprobarea prealabilă a Consiliului pentru Securitate Națională. În timpul administrației Obama, oficialitățile discutau luni și chiar ani de zile, înainte de a lua astfel de decizii. Președintele Trump a dorit să reducă obstacolele birocratice și în unele cazuri să permită agenției să ia astfel de hotărâri, în interior, dacă situația o impune.

Operațiunile nu vizează doar colectarea de informații ci și degradarea anumitor capabilități ale adversarilor sau acțiuni similare celor ale rușilor, care au piratat rețele de computere și au oferit informații la WikiLeaks, în contextul alegerilor anterioare din Statele Unite. Aceleași dispoziții ale președintelui Trump reduc obstacolele din calea vizării unor instituții financiare. Administrații anterioare au evitat să o facă, de teamă unor represalii. Sursele de presă arată că acum CIA-ul poate viza cu mai mare ușurință persoane care lucrează în favoarea unor state străine, infiltrate în presă, organizații filantropice, religioase sau de altă natură, care inițiază atacuri cibernetice. Aceste înlesniri permit CIA-ului să acționeze împotriva celor patru țări considerate ca fiind adversare : China, Rusia, Iran și Coreea de Nord.

Administrația Trump a insistat în special pentru intensificarea acțiunilor împotriva Teheranului, cu succes, în special în organizarea de atacuri cibernetice împotriva unor sisteme de infrastructură. Aceste atacuri îndreptate împotriva regimului vizează retragerea acestuia în interiorul granițelor naționale, descurajarea expansionismului iranian și destabilizarea regimului. Surse din interiorul administrației arată că președintele Trump și-ar dori o soluție negociată, dar alți consilieri ai săi sunt de părere că doar o schimbare de regim poate convinge Iranul să renunțe la ambițiile nucleare și sprijinirea terorismului. Mulți analiști cred că nouă atitudine a lui Trump în legătură cu atacurile cibernetice este o consecință a timpurilor pe care le trăim și ar fi fost adoptată și de o administrație democrată.

XS
SM
MD
LG