Deținătorii de patente care nu își vor ridica ajutorul de șomaj până la sfârșitul lunii curente vor rămâne fără bani

Deținătorii de patentă, cărora li s-a stabilit ajutorul de şomaj în perioada stării de urgenţă şi care până la momentul actual nu au primit banii prin intermediul oficiilor poştale, până la 30 iulie anul curent își pot ridica banii, anunță CNAS, precizând că banii nesolicitați vor fi restituiți de către prestatorul de servicii de plată pe contul corespunzător CNAS şi nu vor mai fi direcţionate către deținătorii de patentă.

Foto: UNIMEDIA

Aceștia menţionează, că informația privind titularii care deţin patente valabile şi persoanele fizice subiecți ai impunerii conform cap. 102 şi 103 din Titlul II al Codului fiscal nr. 1163/1997 care desfăşoară activităţi în domeniul comerțului și/sau prestării de servicii în pieţele și centrele comerciale care și-au sistat activitatea în perioada 16 mai - 30 iunie 2020 în conformitate cu hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, au fost selectaţi conform sistemului informațional al Serviciului Fiscal de Stat.

Ajutorul de şomaj unic se plăteşte de către Casa Naţională de Asigurări Sociale, conform listelor electronice, prin intermediul prestatorilor de servicii de plată de pe teritoriul Republicii Moldova. Iar în cazul în care beneficiarul nu a desemnat prestatorul de servicii de plată, plata ajutorului de şomaj unic se transferă la oficiul poştal.

Potrivit Direcţiei generale finanţe, CNAS a transferat 6,3 mln lei pentru 3867 beneficiari de această prestaţie. Sursa de finanţare a ajutorului de şomaj este bugetul de stat.

Totodata, Casa Naţională de Asigurări Sociale a transferat 8,2 mln lei din bugetul asigurărilor sociale pentru 5005 şomeri asiguraţi, care la fel îşi pot ridica banii de la prestatorii de servicii de plată.

Amintim că decizia de a acorda ajutorul de șomaj în sumă de 2775 lei deținătorii de patentă și persoanele fizice care desfășoară activități individuale de întreprinzător a fost luată la începutul lunii mai de către CSE.


Pub